Linkovi

CG otvorila dva nova poglavlja sa EU


Danas je Crna Gora otvorila dva nova poglavlja pregovora sa EU - poglavlja 14 i 15 o trasportu i energiji, što je čini, prema riječima predsjednika Evropskog savjeta, najdalje odmaklom u pregovorima sa EU i sigurno primjerom za ostatak regiona.

Luksemburško predsjedništvo EU smatra velikim, nezabilježenim uspjehom i činjenicu da su nedavno otvorena poglavlja pregovora sa Srbijom i Turskom.

Crna Gora sigurno prolazi putem evroatlantskih integracija. Nakon što joj je nedavno uručena pozivnica da započne završne razgovore o prijemu u NATO i nakon što je do danas otvorila 20, a privremeno zatvorila dva poglavlja pregovora, danas su se listi otvorenih poglavlja pridružila još dva - transport i energija.

"Sretan sam da vidim da je politika proširenja dobila podsticaj tokom našeg predsjedavanja. Nedavno smo otvorili poglavlja pregovora sa Srbijom i Turskom i prvi put jedna predsjedavajuća zemlja je to učinila sa tri države. Zapadnom Balkanu smo dali obećanje u Solunu i tada smo rekli da je budućnost Balkana u EU. Unija je uvijek podržavala CG na putu pridruženja i danas smo sretni da vidimo da su dva nova poglavlja otvorena - o transportu i energiji. Sa današnja dva, CG je već otvorila 22 poglavlja od ukupno 35. To znači da je ta zemlja najdalje napredovala u pregovorima sa EU i, po mome mišljenju, predstavlja primjer cijelom regionu", kaže ministar spoljnih poslova Luksemburga i predsjedavajući Evropskog savjeta, Žan Aselborn.

Potpredsjednik vlade Crne Gore i ministar spoljnih poslova Igor Lukšić pohvalio je i napredak drugih država u pregovorima sa EU.

"Pozdravljamo i otvaranje poglavlja sa Srbijom i Turskom , što je veliki uspjeh. Otvaranje novih poglavlja sa CG znači da je veliki dio posla već učinjen. To znači i nove aktivnosti koje će dovesti do toga da gradjani osjete konkretnu korist od evropskog procesa. Konkretno, poglavlje 14 znači uskladjivanje sa evropskom regulativom i standardima, boljim kvalitetom stnadarda, sigurnijim prevozom, boljom infrastrukturom i efikasnijom zaštitom prava putnika. Kada je riječ o poglavlju 15, to znači dostizanje evropkse politike energetske unije, sigurnost snabdijevanja energijom, održivost i konkurentnost", objašnjava Lukšić.

Pregovori CG sa EU su otvoreni juna 2012, a u Evropskom savjetu podsjećaju da će otvaranje novih poglavlja pregovora o prijemu pratiti ukupnu dinamiku pristupanja zemlje EU.

XS
SM
MD
LG