Linkovi

Vujanović ostaje predsjednik Crne Gore


Iako su oba kandidata sinoć proglasili izbornu pobjedu na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, posljednju riječ dala je večeras Državna izborna komsija.

Uz procenat od 51, 2 % osvojenih glasova, predsjednik Crne Gore i ubuduće će biti Filip Vujanović. Njegov protivkandidat Miodrag Lekić dobio je 48, 8% glasova

U iščekivanju da se neko oglasi, u Podgorici i ostalim crnogorskim gradovima protekao je uobičajeno miran i za ovo proljeće uobičajeno tmuran dan.
Tmurna su sinoć bila i lica lidera DPS čak i u momentima dok su proglašavali pobjedu svog predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića, valjda zbog tereta činjenice da se umalo desio-neki kažu i zaista desio- prvi poraz vladajuće partije ili njenog kandidata u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Filip Vujanović je, istina, proglasio svoju izbornu pobedu, tvrdeći da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7, ali je ipak apelovao na pristalice da ne slave dok DIK ne ozvaniči rezultat.

Sa druge strane, nezavisni kandidat Miodrag Lekić, desetak minuta kasnije, kazao je da Vujanovićevo proglašenje izborne pobjede predstavlja državni udar. On je poručio da njegova politička grupacija neće priznati krađu i precizirao da je na osnovu 97% prebrojanih listića osvojio 50,5 odsto glasova, a njegov protivkandidat iz DPS-a Filip Vujanović 49,5. I Lekić je apelovao na pristalice da se sačekaju zvanični rezultati.
Miodrag Lekić je zatražio i "uključivanje međunarodnog faktora" u crnogorsku postizbornu situaciju i najavio novo prebrojavanje glasova. On je rekao da su se nepravilnosti desile u Rožajama, odakle je došlo ‘neprirodno mnogo’ glasova za Vujanovića.

Lekić je saopštio da "čini velike napore da artikuliše veliko nezadovoljstvo" svojih pristalica i optužio lidera DPS-a Mila Đukanovića da "opasno provocira" i "izaziva probleme".

A osim što je čestitao izbornu pobjedu svom stranačkom potpredsjedniku, lider Demokratske partije socijalista i crnogorski premijer Milo Đukanović potencirao je ambijent u kojem je pobjeda izvojevana.

"Ovo je pobeda u kojoj smo ispred sebe imalu udruženu opoziciju, nepovoljan socijalno-ekonomski kontekst i žestoku opstrukciju iz redova našeg tradicionalnog koalicionog partnera Socijaldemokratske partije, koji je aktivno učestvovao u kampanji protiv našeg kandidata. Pobediti u takvim okolnostima zaista je podvig," kazao je Đukanović pristalicama okupljenim u Izbornom štabu DPS-a.

On je odao priznaje opozicionom predsedničkom kandidatu Miodragu Lekiću na rezultatu koji je ostvario, koji je okarakterisao respektabilnim.

No, svjestan da proglašenje tijesne pobjede nosi rizik zaoštravanja bezbjednosne situacije zbog sumnji u regularnost, Đukanović je našao za potrebno da istakne kako se "nikome neće dozvoliti da bilo koje nezadovljstvo izbornim rezultatom manifestuje na bilo način koji nije u skladu sa pravnim poretkom i zakonima Crne Gore’’.

Međunarodni posmatrači na današnjoj konferenciji za novinare, saopštili su da su predsjednički izbori profesionalno i efikasno sprovedeni, ali ‘tvrdnje o zloupotrebi državnih resursa i zamagljivanje linije između državnih aktivnosti i kampanja su i dalje u suprotnosti sa OEBS-ovim opredjeljenjima i standardima Savjeta Evrope’.

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je oko 64 odsto upisanih birača.
XS
SM
MD
LG