Linkovi

CG: Manjinske stranke odlučuju o vladi


Predsednik DPS-a Milo Đikanović glasa na izborima u Crnoj Gori
Predsednik DPS-a Milo Đikanović glasa na izborima u Crnoj Gori

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je najviše glasova na izborima, ali savez čiju okosnicu čine DPS i SDP prvi put je ostao bez apsolutne vlasti nakon 2001. godine

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, prema preliminarnim podacima Centra za monitoring, koalicija Evropska Crna Gora osvojila najviše glasova, ali nedovoljno da sama formira vlast. Teoretski, Vladu mogu sastaviti i aktuelni opozicionari, ukoliko im se priklone stranke manjina.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima, ali savez čiju okosnicu čine DPS i SDP prvi put je ostao bez apsolutne vlasti nakon 2001. godine. No, da bi formirali Vladu DPS-SDP–LP će biti primorani da traže podršku manjinskih stranaka.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 45, 6 odsto glasova ili 39 mandata i za većinu će joj nedostajati dva mjesta koja će prvo potražiti kod dosadašnjih partnera – Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca, čiji je ulazak u parlament pod znakom pitanja.

Za sada je sigurno da koalicija Evropska Crna Gora nema apsolutnu vlast i da su u ukupnim mandatima moguća odstupanja od plus, minus jedan odsto. Drugi politički subjekat po snazi je Demokratski front koji će u parlamentu imati 20 mandata.

Slijedi Socijalistička narodna partija, inače najveći gubitnik jučerašnjih izbora, jer je sa 16 mandata, iz prošlog saziva parlamenta, pala na devet poslaničkih mjesta. Pozitivna Crna Gora, koja prvi put nastupa na izborima, imaće sedam poslanika. BS je, u svom prvom samostalnom nastupu ostvario dobar rezultat, sa osvojena tri mandata, dok će HGI predstavljati jedan poslanik.

Od manjinskih stranka cenzus je prešla Forca i Albanska koalicija koje će imati po jedan mandat. Van parlamenta biće Srpska sloga i Srpski nacionalni savez, kao i koalicija Zajedno. Jučerašnje izbore obilježila je visoka izlaznost od 70, 3, što je za 4, 1 procenat više nego na prethodnim izborima održanim marta 2009. godine.

Posmatrači OEBS-a i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koji su nadgledali izbore, saopštili su da su izbori generalno, dobro organizovani, uz par primjedbi:

"Navodna zloupotreba državnih resursa i prijavljena kršenja koja se tiču zapošljavanja u državnim službama u toku predizborne kampanje, izazvali su nejasnoću između državničkih aktivnosti i kampanje vladajuće koalicije".

Opšta ocjena Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope jeda su izbori u Crnoj Gori dostigli demokratske standarde, uz zamjerku da su učesnici predizborne kampanje morali više da se fokusiraju na demokratski značaj izbora, umjesto da ga umanuju.

Od vlasti se traži da se pozabave problemom nedostataka transparentnosti finansiranja političkih partija, uz obećanje da će parlamentarna skupština nastaviti sa tijesnom saradnjom sa crnogorrskom skupštinom i vlastima kako bi se još snažnije radilo na učvršćenju demokratije u zemlji.

Treba reći i da opozicija teoretski može sastaviti Vladu ukoliko bi se svi koji su ispunili cenzus udružili protiv Đukanovićeve koalicije. No, ta mogućnost, ipak je samo u domenu teorije.
XS
SM
MD
LG