Linkovi

Manipulacije sa biračkim spiskovima?


Uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, nevladine organizacije i neke stranke ukazuju na manipulacije sa biračkim spiskom

U Mreži za afirmaciji navladinog sektora (MANS) tvrde da se na Centralnom biračkom spisku šest hiljada osoba vode kao glasači, iako više nisu među živima.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović navodi da Centralni birački spisak nije usklađen sa Monstatovim podacima sa prošlogodišnjeg popisa stanovništa koji se odnose na populaciju stariju od 60 godina. MANS je izvodom iz važećeg biračkog spiska, takođe, pokušao da dokaže da najmanje 14.267 birača imaju jednog ili više "dvojnika" sa istim imenima, prezimenima i adresama stanovanja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača.

Nakon uvida u CBS u MANS-u su tvrdili i da taj dokument nije usklađen sa bazom podataka na sajtu koju vodi Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. U toj NVO smatraju da takva nepravilnost u biračkom spisku omogućava drastične izborne zloupotrebe i mijenja uslove za prelazak cenzusa. Premijer Igor Lukšić, međutim, ne misli tako:

"Jasan nalog imaju Ministarstvo za informaciono društvo i MUP da sve te navode provjere i da obavijeste javnost o svojim saznanjima. Međutim, meni to u ovom trenutku već liči na iznalaženje alibija zbog izbornog poraza".

Ćalović tvrdi da na osnovu otkrivenih podataka i niza slučajeva koje su toj organizaciji prijavili građani osnovano sumnja da se u biračkom spisku nalazi veliki broj imena umrlih osoba.

"Imajući u vidu da je riječ o drastičnim razlikama, vjerujemo da one nisu slučajne, već su pokazatelj ozbiljnih izbornih zloupotreba koje ugrožavaju legitimitet izbornog procesa", tvrde u MANS-u.

"Uvijek se nalazi neki izgovor zbog čega neka politička grupacija nije ostvarila veći broj glasova nego što se nadala. I ovo, na određen način, tako doživljavam. Ali, to naravno ne znači da sve ono što su ukazane eventualne nepravilnosti, ne treba da budu ispravljene i da se do kraja saopšti javnosti da nema razloga za brigu i da birački spisak nije falifikovan ili je problematičnog sadržaja", kazao je Lukšić.

MANS takođe poziva nadležne institucije da suštinu zloupotreba ne pokušavaju zamagljivati navodnom brigom za privatnost građana i pritiscima na tu NVO, već da isprave nezakonitosti i kazne odgovorne koji rukovode biračkim spiskovima.
XS
SM
MD
LG