Linkovi

U CG obeležen Dan sećanja na žrtve ratova


Otkriven novi izgled spomenika žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u Crnoj Gori, a jedna ulica dobila ime po Srđanu Aleksiću koji je poginuo 1993. godine.

Dan sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije, u Podgorici je obilježen polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji, dok je jedna ulica nazvana po Srđanu Aleksiću, koji je 1993. godine ubijen u Trebinju braneći druga muslimanske vjeroispovjesti.

Vandali su u poslednjih nekoliko meseci više puta oskrnavili spomenik žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Nadležni nijesu preduzeli ništa, pa je danas, na 18. godišnjicu genocida u Srebrenici, spomen obilježje poprimilo sasvim drugačiji izgled.

Cvijeće na Spomen park danas su položili predstavnici Foruma Bošnjaka, ministri u crnogorskoj Vladi, rukovodstvo Glavnog grada Podgorice, rukovodstvo Liberalne partije, Pozitivne Crne Gore, ambasade Turske.

A preko puta Spomen parka Pobrežje, povodom obilježavanja 11. jula - Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije, jedna ulica zvanično je nazvana po Srđanu Aleksiću, koji je 1993. godine ubijen u Trebinju kada je branio druga muslimanske vjeroispovjesti.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je naveo da će Aleksić zbog svoje hrabrosti zauvijek živjeti, i podsjetio da je Glavni grad podržao inicijativu Foruma Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori, da jedna ulica dobije ime po njemu.

‘’Podgorica će, otvaranjem bulevara koji nosi ime tragično nastradalog Srđana Aleksića, čuvati sjećanje na njega, koji je štiteći mladića druge vjere i nacija pokazao po kojim principima treba da se živi", kazao je gradonačelnik, Miomir Mugoša.

On je dodao da je Aleksić primjer da se u vihoru rata, kada se najčašće gube ljudske osobine može biti čovjek, a to znači biti spreman da se interesi drugog stave ispred sopstvenih, čak i po cijenu da se izgubi život.

Srđanov otac, Rade Aleksić kazao je da crnogorski narod otvaranjem ulice sa imenom njegovog sina pokazao da je spreman da živi sa braćom, prijateljima i da čovjeka mjeri na osnovu dobrote, ljubavi, saradnje i pažnje.

"Rat mi je uzeo divnu zemlju, i Podgoricu, Nikšić, Zagreb, Beograd, Split i Novi Sad, ali kako vrijeme prolazi Srđan zahvaljući narodu Crne Gore vraća sve što je nekad bilo izgubljeno. Danas mi je vratio Podgoricu koja mi je milija i bliža nego ikad do sada", poručio je Aleksićev otac.
XS
SM
MD
LG