Linkovi

Ivo Josipović u posjeti Crnoj Gori


Predsednici Hrvatske i Crne Gore, Ivo Josipović i Filip Vujanović na Cetinju, 1. jul 2010.

Prvi put od kada je preuzeo dužnost, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović doputovao je danas u Crnu Goru. Nakon susreta sa kolegom Filipom Vujanovićem, dvojica predsjednika saglasili su se da su odnosi dvije zemlje prijateljski i dobrosusjedski, kao i da je saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala neophodna.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na press konferenciji na Cetinju, nakon susreta sa hrvatskim kolegom, rekao je da želi iskazati poštovanje za spoljono-političke aktivnosti Iva Jospovića nakon inauguracije, od kada je snažno promovisao politiku kvalitetne regionalne saradnje, posebno u odnosu prema BiH:

''U jednoj takvoj politici koju je predsjednik Josipović promovisao - afirmacije dobrosusjedskih odnosa i regionalnog partnerstva i stabilnosti - u Crnoj Gori će imati i partnera i saradnika i, izvjesno, onoga na koga se može računati da dijeli jednake vrijednosti regiona i dobrosusjedskih odnosa''.

Vujanović je dodao da između Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja, da postoji prostor za saaradnju koji treba iskoristiti i afirmisati. Crna Gora je spremna da što brže potpiše sporazum o ekstradiciji sa Hrvatskom:

''Naš interes je da budemo saveznici do kraja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Te pojave ne poznaju granice i granice ne mogu biti zaštita organizovanog kriminala i korupcije. Prenio sam predsjedniku Josipoviću našu želju da dva ministarstva pravde taj sporazum, po onoj formuli po kojoj su to učinili Hrvatska i Srbija, što prije zaključe''.

Vujanović je rekao da je Crna Gora spremna da isti takav sporazum potpiše i sa Srbijom i to već naredne sedmice, kada u posjetu Crnoj Gori dolazi srpski predsjednik Boris Tadić.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, rekao je da je važno da su države u regionu saglasne da nijedna od njih ne može biti utočište kriminalcima:

''Prošlo je vrijeme kada su kriminalci bolje sarađivali od država i zaista mislim da je zaključivanje ugovora o ekstradiciji važan čin. Hrvatska je to učinila sa Srbijom, siguran sam da će učiniti i sa Crnom Gorom. To, sasvim sigurno, znači prekretnicu u borbi protiv kriminala na ovom području''.

Hrvatska sa Crnom Gorom nema otvorenih, ali ima jedno neriješeno granično pitanje-i to na Prevlaci, istakao je Josipović:

''Ono jedno granično pitanje koje stoji - Prevlaka - na neki način je privremeno riješeno. Biće i trajno riješeno kada za to dođe vrijeme. To je sada jedan sporazum koji očito odgovara i jednoj i drugoj strani. I dobar je primjer sporazumijevanja između dvije susjedne države''.

Zaključeno je da treba poraditi i na ekonomskoj saradnji, afirmaciji položaja nacionalnih manjina, kao i daljem doprinosu saradnji dvije Vlade.

Predsjednik Josipović nastavlja sjutra posjetu Crnoj Gori kada će u Kotoru biti gost hrvatske nacionalne zajednice.

XS
SM
MD
LG