Linkovi

Oslobađajuća presuda za deportaciju


Fotografije deportovanih muslimana
Fotografije deportovanih muslimana

Devetorica pripadnika MUP-a Crne Gore, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni su od optužbe za nezakonito preseljenje, odnosno deportaciju muslimana, građana BiH vlastima Republike Srpske u maju 1992. godine, odlučilo je specijalno vijeće sudije Milenke Žižić u Višem sudu u Podgorici.

U obrazloženju oslobađajuće presude, sudija Milenka Žižić je kazala da su okrivljeni postupali po naredbi telegramu tadašnjeg ministra MUP-a Crne Gore Pavla Bulatovića, da su priveli građane BIH, te da su to svakodnevne dužnosti.

"To što su predali vlastima Republike Srpske građane BiH to je bilo nezakonito. Međutim, optuženi kao pripadnici MUP-a Crne Gore nisu bili pripadnici oružanih snaga SRJ, te se njihova djelatnost ne može prihvatiti kao da su kršili pravila međunarodnog prava" kazala je između ostalog sudija Žižić.

Nakon što je u sudnici Višeg suda okončano izricanje i obrazloženje presude, rodbina optuženih je odluku propratila velikim aplauzom. Prema optužnici Lidije Vukčević, zamjenika specijalnog tužioca, Bojović, Marković, Radunović, Bakrač, Stojović, Ivanović, Šljivančanin, Bujić i Glenđža, izvršili su krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Advokati optuženih kazali su da su očekivali oslobađajuću presudu, jer je optužnica, kako su naveli, bila zasnovana na pretpostavkama i bez čvrstih dokaza.

’Mislim da je pravosuđe ovom presudom položilo ispit i pokazalo da je nezavisno i samostalno. U svakom slučaju, zadovoljni smo presudom’’, kazao je advokat Miladin Adžić. On je ponovio da MUP Crne Gore nije bio strana u sukobu u BIH i samim tim njegovi pripadnici ne mogu biti izvršioci krivičnog djela ratni zločin, već eventualno nekog drugog, ali je zbog protoka vremena zastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Udruženje porodica deportovanih bosansko-hercegovačkih civila ogorčeno je presudom Višeg suda, a predstavnica tog udruženja Jasenka Perović je kazala da su porodice deportovanih sa "nadom i neizvesnošću" čekale odluku suda, uvjerene da "će pravda biti zadovoljena". Nevladine organizacije, pojedine političke partije i ugledni pojedinci saglasni su u ocjeni da Crna Gora nije spremna da se suoči sa zločinima iz svoje bliske prošlosti.

‘’Ako oslobađajuća presuda optuženim za deportaciju postane pravosnažna zbog toga što se zločin deportacije ne može smatrati ratnim zločinom, i pored zvaničnog priznanja učešća države u ratnom sukobu, biće to nepopravljiv udarac protiv Crne Gore kao pravne države, ocijenila je Akcija za ljudska prava.

Izvršni direktor Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da odluka crnogorskog prvostepenog suda nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom koje je obavezivalo Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) u vrijeme izvršenja zločina deportacije izbjeglica krajem maja 1992. godine, kao ni krivičnim zakonom koji je tada bio na snazi, a kojim je propisano značenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Oslobađajućom presudom optuženima za deportaciju ne zavrašava se proces istrage o deportaciji muslimana iz Crne Gore, smatraju u Savjetu Muslimana Crne Gore. U Savjetu Muslimana, prema riječima njegovog predsjednika Sabrije Vulića, vjeruju da će državni organi nastaviti sa istragom i suđenjima u tom zločinu.

Oslobađajuća presuda optuženima za deportaciju potvrda je da je crnogorsko sudstvo u rukama ideologa ratovanja za mir i da je pod kontrolom naredbodavaca svih zločina iz devedesetih, ocijenio je poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović. Crnogorsko sudstvo je ozbiljno dovelo u pitanje svoj kredibilitet oslobođajućom presudom u slučaju deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, ocijenila je danas Bošnjačka stranka.

Forum Bošnjaka - Muslimana Crne Gore očekivao je proširenje optužnice a ne oslobađajuću presudu za deportaciju bosansko hercegovačkih izbjeglica, saopšteno je iz Foruma. ‘’Oslobađajuća presuda težak je šamar, prvenstveno Tužilaštvu ali i svim ljudima koji su očekivali personalizaciju odgovornosti za zločin koji je učinjen, ali i dalje ostaje da se ne zna ko ga je počinio’’, navodi se u saopštenju Foruma.

XS
SM
MD
LG