Linkovi

CG: Korupcija i dalje veliki problem


Nacionalna anti-korupcijska konferencija

Korupcija je i dalje jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori i negativno se odražava na kvalitet života građana, poručeno je na otvaranju Nacionalne anti-korupcijske konferencije

Konferenciju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), uz podršku Američke ambasade u Podgorici i Evropske unije.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, poručio je da borba protiv korupcije nije apstraktan pojam i da podrazumijeva uspostavljanje novih pravila za prevenciju sukoba interesa i sanksionisanje javnih službenika koji se nađu u takvom konfilktu.

Prema riječima Drobniča, da bi ta borba bila uspješna, cijelo društvo treba da se angažuje u sučeljavanju sa korupcijom, a da bi se društvo uključilo u borbu, institucije moraju pridobiti povjerenje građana.

"Da bi se to povjerenje zaslužilo, nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa su od ključnog značaja. Stoga jaka politička volja i kontinuirani napori različitih aktera na svim nivoima su neophodni za bitku protiv korupcije", ocijenio je on.

Drobnič je ocijenio da bi formiranje Odbora za antikorupciju trebalo da ojača ulogu Skupštine u nadziranju institucija nadležnih za borbu protiv korupcije. Prema njegovim riječima, najvažnija je reforma pravosuđa, a u tom smislu je proces ustavnih promjena od ključnog zanačaja.

Američki ambasador Su Kej Braun smatra da je Crna Gora na pravom putu ka stabilnosti i prosperitetu, ali da posao nije završen.

"Još veliki izazovi preostaju, a najveći među njima je borba protiv korupcije. Korupcija u Crnoj Gori, nažalost, nastavlja da koči strane investicije, slabi vladavinu prava i negativno se odražava na kvalitet života običnih građana u Crnoj Gori", kazala je ona.

Braun je poručila da, dok god se ne napravi značajan korak na tom planu, korupcija će usporavati put Crne Gore ka integraciji u evropske strukture, gdje je već napravila zavidan pomak.

Izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović navela je da korupcija u Crnoj Gori uništava ekonomiju.

"Cijenu te korupcije plaćamo svakog dana, jer plaćamo račune privatizacije KAP-a, Telekoma, mnogih drugih firmi koje su ostavile ljude bez posla, crnogorsku privredu bez bilo kakvih prihoda", rekla je Ćalović.

Cijenu korupcije, kaže ona, ‘plaćamo propuštenim šansama da obezbijedimo strane investitore koji će donijeti znanje u ovu zemlju,

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić poručio je da je potrebno da imamo civilni sektor kao Šerlok Holmsa crnogorske pravde, ali je uloga institucija mnogo važnija. Krivokapić je poručio da sve što radi NVO sektor neće biti dobro ako snaga države ne počne da živi kroz odgovornost.
XS
SM
MD
LG