Linkovi

Odbijena žalba povodom kandidature Vujanovića


Predsednica Ustavnog suda Crne Gore, Fetija Međedovic

Glasovima većine sudija Ustavnog suda odbijena je žalba koju je podnijelo 11 funkcionera SDP-a na rješenje o potvrdi predsjedničke kandidature Filipa Vujanovića.

Od pravnog obrazloženja da je Ustavni sud Crne Gore dao prevagu državnom i ustavnom diskontinuitetu nad funkcionalnim i ograničenim pravnim diskontinuitetom, mnogo je važnija i jednostavnija činjenica kako Ustavni sud smatra da Filip Vujanović ima pravo da još jednom bude kandidat za predsjednika Crne Gore:

"Kandidat Filip Vujanović uživa ustavno pasivno pravo glasa da bude biran kada je u pitanju funkcija predsjednika Crne Gore i mandat od 2003. do 2008. se ne može smatrati kao predsjednički mandat u nezavisnoj Crnoj Gori u smislu člana 97 Ustava Crne Gore", kazala je večeras sudija Ustavnog suda, Fetija Međedović.

Ona je kazala da kandat Vujanović ima samo jedan mandat u nezavisnoj Crnoj Gori.
Da sve nije teklo glatko, potvrdilo je i glasanje: šest sudija je bilo za to da žalba bude odbijena, dok je Miodrag Iličković izdvojio mišljenje, odnosno bio protiv.

Po završetku sjednice, podnosioci žalbe, inače koalicioni partneri Đukanovićevog i Vujanovićevog DPS-a, saopštili su da ‘postoje pojedinci i institucije koje su iznad Ustava i zakona’. Ponovili su da treća kandidatura Filipa Vujanovića ne bi bila u skladu sa najvšim pravnim aktom.

Ovakvu odluku i mnogi pravni eksperti, u vremenu kada Crna Gora ima otvoreno poglavlje o vladavini prava u procesu pristupanja EU, smatraju sumrakom ustavnosti. Simbolično, u momentu kada je odluka obrazlagana, u sali u zgradi Ustavnog suda, nestala je struja.
XS
SM
MD
LG