Linkovi

SNP, Demos i URA u koaliciji


SNP na Glavnom odboru odlučio da ide u koaliciju s Lekićem i Rakčevićem. (Foto: rtcg.me)

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održaće se 16.oktobra. Predizborna kampanja se polako zahuktava, a poznati su i prvi stranački potezi o nastupu na izborima. Za sada je najzanimljivija nova koalicija koju će činiti SNP, Demos i Ujedinjena reformska akcija-URA

Sa prvim danima septembra, uočljivi su prvi ozbiljniji nagovještaji da će kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 16.oktobar biti burna.

Odavno znani opozicioni stav – da je ukrupnjavanje opozicije pred izbore korisno jer se koalicionim nastupima mogu uzeti glasovi DPS-u i spriječiti njihov rasipanje, za sada su za ozbiljno uzele samo neke opozicione partije.

Najozbiljniji korak u pravcu ukrupnjavanja preduzeli su SNP, Demos i URA, koji će najvjerovatnije nastupiti u koaliciji.

Ipak, najjači opozicioni savez, Demokratski front, nastupiće samostalno, a kako kaže jedan od lidera Fronta Milan Knežević,“poslije izbora DF će biti spreman na saradnju sa svima koji budu protiv Đukanovića”.

Što se tiče stranaka vlasti i onih bliskih vlasti, situacija je pomalo čudna. Za razliku od ranijih godina kada je Đukanovićev DPS uoči izbora pravio razne koalicije, ovoga puta će biti drugačije. DPS će nastupiti samostalno, baš kao i njemu bliske stranke: Socijaldemokrate, Liberalna partija i Pozitivna Crna Gora.

Pozitivna Crna Gora je spremna za saomostalan nastup na oktobarskim izborima, ali će konačnu odluku o tome donijeti partijski organi, saopštio je danas lider te stranke, Darko Pajović.

“Mi smo još prije mjesec saopštili da se spremamo za samostalan nastup na izborima. Mi smo odavno prikupili ne neophodnu kvotu potpisa, već mnogo više od predviđenog, ostalo je da to verifikuju stranački organi, tako da ćemo vidjeti”, rekao je Pajović na konferenciji za novinare.

On je najavio da će partijski organi o načinu nastupa na izborima 16. oktobra odlučiti početkom sedmice.

Prema njegovim riječima, Pozitivna neće sarađivati sa onim koji poništavaju crnogorsku nezavisnost, koji se protive prozapadnom kursu države i onima koji su protv Evrope i NATO-a.

“Svi ostali su više nego dobrodošli. Vjerujem da treba svi da radimo na prosperitetnim, mirnim demokratskim promjenama, ali uz bitnu stavku - nema promjene prozapadnog kursa Crne Gore u budućnosti, nema revolucije, mijenjanja vlasti sa ulice, rušenja države Crne Gore, a ima itekako mirnih i demokrstaki političkih promjena koje su nam svima potrebne”, poručio je Pajović.

To je rekao Pajović i tako se preporučio DPS-u. Ako ne u predizbornoj, Pozitivna će se – postigne li dobar izborni rezultat - sigurno naći u postizbornoj koaliciji sa DPS-om. Preporučuje je za to niz političkih poteza, a posebno činjenica da je Pozitivna Crna Gora, 27. januara ove godine podržala Đukanovićevu Vladu i tako, kako reče Pajović, “spasila državu da ne dođe do političke, ekonomske i bezbjednosne krize”.

XS
SM
MD
LG