Linkovi

Jasna evropska perspektiva regiona


Sastanak ministara inostranih poslova CEI u Budvi

Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a konkretni projekti i bolja i efikasnija saradnja u okviru Centralnoevropske inicijative doprinijeće ostvarenju njihovog strateškog cilja članstva u Evropskoj uniji, ocijenjeno je danas na sastanku ministara inostranih poslova članica CEI, u Budvi.

Ukupna stabilnost na Balkanu podrazumijeva pronalaženje kompromisa za Kosovo, do kojeg je moguće doći samo dijalogom, smatra srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, koji je učestvovao na samitu Centralnoevropske inicijative, kojoj predsjedava Crna Gora.

Jeremić je, na konferenciji za novinare poslije samita, precizirao da je Srbija spremna za dijalog i da se nada da će, "posle stava Međunarodnog suda pravde Hagu, za to biti i ostali".

"Znamo koji su problemi. Problem je i status koji nije rešen, a on ne može biti rešen dok se ne saglase svi, jer takav je princip u Evropi", rekao je Jeremić i dodao da "tražimo da taj princip važi i za Srbiju".

On je istakao da će Srbija ostati posvećena miru i stabilnosti u regionu, kao i da članstvo u EU ostaje strateški cilj Beograda. Jeremić je napomenuo da će prioritet Srbije, koja iduće godine preuzima predsjedavanje CEI, biti pomirenje među narodima država bivše SFRJ, ali i poboljšanje stabilnosti u regionu.

‘’Mnogi iz Evrope apostrofiraju upravo to poboljšanje bezbednosti kao preduslov pristupanju EU, ali mislim da nije potrebno da nam to Evropa govori, jer to je prirodna stvar’’, rekao je Jeremić i ocijenio da ‘’već ima napretka po tom pitanju’’.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen, koji je predsjedavao samitom CEI, istakao je da je prvi put ministarski sastanak održan odvojeno od samita zemalja članica CEI i to se pokazalo kao dobar model. On je rekao da danas usvojene Budvanske preporuke predstavljaju strategiju budućnosti CEI. Roćen kaže da saradnja u okviru CEI ne bi bila to što jeste bez učešća Franka Fratinija, šefa italijanske diplomatije.

Fratini je rekao da je u Budvi učinjen korak naprijed u cilju jačanja i transformacije CEI, kako bi ostvarila svoj cilj-jačanje odnosa između država članica i ostalih regionalnih organizacija:

"Putevi za koje smo mi opredijeljeni nemaju alternativu-to je evropska perspektiva svih zemalja regiona, a napredak u saradnji pomaže našim zajedničkim ciljevima. Pri tome mislim na težnju zemalja da se priključe EU-i, kao i ka liberalizaciji viznog režima, proces ratifikovanja SSP. Sve su to razni mehanizmii i procesi koji nam pomažu da stanovništvu svih zemalja u regionu pokažemo da je ovo jedina perspektiva za sve naše zemlje".

Ministarskom sastanku, čija je tema bila “Regionalna saradnja u kontekstu evropskih integracija’’prisustvovali su šefovi diplomatija Italije, Srbije, Albanije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, kao i generalni sekretar CEI i predstavnici EK.

XS
SM
MD
LG