Linkovi

CG: Utvrđen Predlog zakona o budžetu


Sjednica Vlade Crne Gore (Biro)
Sjednica Vlade Crne Gore (Biro)

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je izvjesno da će se u narednoj godini nastaviti recesioni pritisci i da će država biti izložena rizicima

Vlada Crne Gore danas je usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu u iznosu od oko 1,26 milijardi EUR, koji prema riječima njenih predstavnika uvažava negativne posljedice krize i nezadovoljavajuće trendove u regionu i Evropi.

Ministar finansija, Radoje Žugić, kazao je da je izvjesno da će se u narednoj godini nastaviti recesioni pritisci i da će država biti izložena rizicima koji će se materijalizovati kroz probleme likvidnosti realnog i javnog sektora.

"Nedovoljni finansijski prihodi, ograničena fleksibilnost javne potrošnje i sve skuplji izvori finansiranja, produkuju budžet sa snažnim ograničenjima i utiču na izvor prioriteta kojima se obezbijeđuje održivost sistema javnih finansija, redovno funkcionisanje svih potrošačkih jedinica i servisiranje obaveza države na unutrašnjem i spoljnom planu", rekao je Žugić nakon sjednice Vlade.

On je precizirao da su Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu prihodi povećani 11 miliona EUR ili 0,97 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans i iznose 1,16 milijardi EUR, odnosno 33,26 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Kod projekcije se pošlo od stope realnog rasta ekonomije u niovu od 2,5 odsto, efikasnije naplate javnih prihoda, odnosno većeg stepena fiskalne discipline i sužavanja zone sive ekonomije", objasnio je Žugić.

Projektovana stopa rasta od 2,5 odsto, kako je dodao, zasniva se na umjerenom optimizmu i polazi od stvarnog rasta ekonomije od 1,2 odsto. Žugić je saopštio da dodatni porezi i korekcije poreskih stopa nijesu predviđeni predloženim tekstom zakona.

"Rashodna strana budžeta je planirana na nivou od oko 1,26 milijardi EUR ili 35,99 odsto BDP-a, što je u odnosu na rebalans relativno iskazano manje oko dva procentna poena", rekao je Žugić.

To je niže u odnosu na rebalansom planirani iznos za ovu godinu, prema kojem je budžetska potrošnja iznosila 37,91 odsto BDP-a. Kapitalni budžet, i pored potrebe racionalizacije javne potrošnje, nije smanjen i planiran je na oko 65 miliona EUR ili 1,88 odsto BDP.

Njime je planirana izgradnja i rekonstrukcija saobraćajne, lokalne i druge infrastrukture, realizacija projekata očuvanja životne sredine, gradnja i rekonstrukcija objekata zdravstva, socijalnog staranja, obrazovanja i kulture.

"Projektovan je deficit u nivou od 2,73 odsto BDP-a, dok je primarni, odnosno deficit bez kamata na kredite, projektovan u iznosu od 0,68 odsto BDP-a i manji je od prosjeka u posljednjim godinama od 4,6 odsto", rekao je Žugić.

On je objasnio da to u Vladi smatraju lošim efektom s obzirom na to da deficit generiše nivo javnog duga.

"To će u narednom periodu proizvesti rast javnog duga sa sadašnjih 52 odsto BDP-a na 54,5 odsto", precizirao je Žugić.

On smatra da se javna potrošnja mora prilagodiititi realnom poreskom kapacitetu stanovništva i privrede i biti u funkciji dinamike privrednog rasta i poboljšanja životnog standarda.
XS
SM
MD
LG