Linkovi

Vujanović: Promocijom do američkih investicija


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović

Od obnove državne nezavisnosti, prije nepunih 5 godina, Crna Gora je primamljiva regionalna destinacija za inostrane investitore, ali se - za sada - ne može podičiti značajnijim učešćem američkog kapitala. U intervjuu za Glas Amerike, crnogorski predsjednik Filip Vujanović kaže kako razlog nezainteresovanosti ulagača iz Sjedinjenih Država nije uzrokovana slabošću institucionalnih kapaciteta pravne države koja bi garantovala sigurnost strateških ulaganja u Crnu Goru, već da je u pitanju manjak promotivnih aktivnosti.

„Vi znate da je Crna Gora godinama bila lider u regionu, i da je i u godini ekonomske krize bila lider regiona po investicijama, da je u tri godine nakon samostalnosti u Evropi bila medju tri zemlje po obimu investicija po glavi stanovnika, i da se pokazala vrlo široka atraktivnost investiranja u Crnu Goru koja je potpuno razumljiva: kroz ono što su privredni i ekonomski resursi Crne Gore ona ima visoku atraktivnost, i ja mislim da su investicije veoma važan faktor ekonomskog razvoja Crne Gore.

Naravno, mi bi željeli da američke kompanije što više investiraju u Crnu Goru, da se ekonomska partnerstva uspostavljaju intenzivnije i sa kompanijama koje bi našle svoj profitni interes da budu u našoj zemlji, tako da ne mislim da su neki razlozi koji se tiču unutrašnje situacije u Crnoj Gori razlog što nemamo američkih investitora. Ima ih iz cele Evrope, iz dalekog Japana, i prosto doživljavam da je nedostatak prave promocije u SAD glavni razlog zašto nemamo američkih investitora“, ocenjuje crnogorski predsjednik.

Crna Gora je odnedavno u predvorju Zapadne vojne Alijanse, a njen predsjednik sa optimizmom gleda na prospekte članstva u NATO-u, ističući da će to biti pozitivan signal i za investitore i za ekonomski napredak uopšte.

“Tu postoje krajnje egzaktni pokazatelji uvećanja kreditnog rejtinga i uopšte ekonomske atraktivnosti zemlje postankom članstva u NATO-u. Ja saopštavam sasvim jasno da je to strateški interes Crne Gore koji ima posebnu vrednost, ne samo iz bezbjednosnih i političkih razloga, iako su oni veoma značajni, nego i vrlo jasnih ekonomskih razloga, jer su države koje su ušle u NATO višestruko povećale svoj kreditni rejting i atraktivnost, i samim tim višestruko, u odnosu na prethodni period, povećale stopu rasta GDP-a i na taj način kvalitet života svojih gradjana.

Dakle veliki je interes gradjana Crne Gore i naše ekonomije da budemo u NATO-u, mi to vrlo otvoreno saopštavamo i ja sve prilike komunikacije koje imam koristim za promociju naše potrebe da budemo u NATO alijansi. Mislim da je Crna Gora sa aspekta vojnih standarda zaista ostvarila gotovo sve standarde, i da u političkom smislu ima stabilnost i sadržaje koji je preporučuje za članstvo u NATO, a i NATO ima interes da Crna Gora bude u alijansi jer nakon ulaska Hrvatske i Albanije u NATO integraciju , Crna Gora je jedina država van NATO-a u prostoru Jadrana i mislim da je interes NATO-a da Crna Gora bude u toj alijansi jer se kroz to ceo jedan prostor integriše u NATO. Moram reći da imam optimizam, nikad ne odredjujemo rokove, oni konačno ne zavise od nas nego od alijanse kojoj pristupamo, ali jesmo odlučni da učinimo sve u partnerstvu sa svima, SAD posebno, da budemo što pre u NATO-u”, ističe Vujanović.

Što se tiče početka pristupnih pregovora sa EU, Vujanović ih očekuje već
naredne godine. Dobro je, kaže crnogorski šef države, što je obaveze ispunjavanja uslova koje je briselska administracija postavila pred službenu Podgoricu - na sebe preuzelo crnogorsko društvo u cjelosti.

“Izvjesno je da je Crna Gora u cjelini posvećena, država i svi subjekti društva, da ostvari sedam prioriteta. Vidjeli ste da smo jedan ozbiljan akcioni plan kreirali, da se on kvalitetno promovisao, da postoji odlučnost i skupštine i vlade da se obaveze završe a da imamo punu logistiku svih subjekata, prije svega mislim univerziteta, Akademije nauka, nevladinog sektora, medija i svih koji su na vrlo odgovoran način razumeli da je pristup EU zajednički zadatak svih u društvu i da država treba iznad svega da mu se posveti ali i subjekti društva u cjelini”, zaključuje Filip Vujanović.

Predsjednik Crne Gore iskoristio je boravak u Vašingtonu kako bi uručio odlikovanje funkcioneru američkog sekretartijata za pravosuđe Džonatanu Haubu, koji je u protekle 3 godine na poziciji pravnog savjetnika američke ambasade u Podgorici, crnogorskim pravosudnim institucijama pružao ekspertsku pomoć u stvaranju institucija pravne države.

XS
SM
MD
LG