Linkovi

Grupa za zaštitu prava manekenki


Američka manekenka Sara Zif započela je karijeru sa 14 godina.

U vreme održavanja njujorške Nedelje mode, koja je završena u četvrtak, neke manekenke iz tog grada osnovale su grupu koja se bori za prava manekena na radnom mestu i pokušava da spreči finansijsku eksploataciju, kršenje zakona o radu i seksualno zlostavljanje.

Sara Zif je počela da se bavi manekenstvo kad joj je bilo 14 godina. Pre 21. već je na pistama širom sveta nosila modele vodećih kreatora, a njena slika nalazila se na bilbordima širom Menhetna u reklamama popularnih modnih linija, što je i sama zabeležila u svom dokumentarnom filmu iz 2009. godine – „Picture Me“.

Kako izgledam na ovim slikama, ne doživljavam sebe tako. To je veoma čudno“, primećuje Sara.

Međutim, postoji i ružna strana rada u modnoj industriji i to je inspirisalo Saru Zif da osnuje udruženje manekenki. Ideja joj se javila na času političkog organizovanja na univerzitetu Kolumbija.

„Uprkos tome što spolja ova industrija izgleda glamurozno, realnost može da bude sasvim drugačija“.

Na zabavi pred početak prolećne Nedelje mode u Njujorku, Sara Zif je pokrenula „Alijansu modela“ objavljujući kratak film u kojem se pojavljuju članovi udruženja.

Radimo na tome da stvorimo poštovanije i profesionalnije radno okruženje iza scene tokom Njujorške nedelje mode“, ispričala je manekenka Andjela Hajsmit.

Napravili smo nacrt povelje o pravima modela“, dodaje Sara Zif.

„Takođe pronalazimo načine da manekenke u poverenju prijave kada su zlostavljane“, kaže Džesika Klark, članica udruženja.

Sara Zif kaže da modele uglavnom smatraju nezavisnim radnicima na ugovor, ne službenicima, tako da se mnoge regulative ne odnose na njih – ili su ignorisane – poput zakona o zaštiti dece na radu, koji štiti maloletnu radnu snagu.

„Neki ljudi će možda 'prevrnuti očima' i postaviti pitanje šta će manekenkama organizacija? Možda smatraju da je modna industrija neozbiljan posao. Međutim, to je posao poput bilo kog drugog, i mi zaslužujmo da imamo prava i zaštitu, kao i svaki drugi radnik“, smatra Zif.

Mnoge manekenke počinju kao tinejdžerke, sele se daleko od svojih porodica, nekada čak i iz svoje zemlje. Sara Zif navodi da one rade duge smene, a da nekada prihvataju i isplate u odeći. Nekada zarade toliko malo da su prezadužene kod svojih agencija. Seksualno zlostavljanje je takođe problem, navodi „Alijansa“, i iznosi predlog kako da se to reši.

Unosne karijere supermodela poput Žizel i Kejt Mos, ne predstavljaju na pravi način stvarnost većine manekenki koje su često suviše mlade, dolaze iz iz Istočne Evrope, Brazila. Engleski nije njihov prvi jezik i one su veoma ranjive”.

Agencija Merilin, koja predstavlja Saru Zif, podržava nastojanja njene „Alijanse modela“. A modna kreatorka Dajen fon Firstenberg, predsednica Saveta modnih kreatora Amerike, kaže da bi manekenke trebalo da imaju 16 godina i da bi njihova privatnost - dok se presvlače iza scene - trebalo da bude poštovana.Ona kaže da su mnoge vrhunske modne agencije obećale da neće koristiti manekenke mlađe od 16 godina.

Međutim, redakcija Glasa Amerike nije uspela da dobije komentar ni u jednoj od brojnih agencija koje je kontaktirala. I mada Sara Zif tvrdi da „Alijansa modela“ nije sindikat, ona se nada da će manekeni jednog dana biti u stanju da koriste moć kolektiva da obezbedne bolju zaradu i bolje uslove rada.

XS
SM
MD
LG