Linkovi

Otkriven spomenik Kingu


Spomenik Martinu Luteru Kingu u Vašingtonu

Američki predsednik Barak Obama je danas učestvovao u zvaničnom otkrivanju nacionalnog spomenika ubijenom lideru borbe za ljudska prava, Martinu Luteru Kingu Džunioru, objavivši da nacija mora da sledi Kingov primer i nastavi da teži boljoj zemlji i bori se za nju.

Obama je u svom govoru rekao da je King „probudio našu savest“ i svojom kampanjom za rasnu jednakost pomogao da Unija postane „savršenija“. On je istakao da je spomenik Kingu u stvari posvećen kolektivnim dostignućima predvodnika pokreta za građanska prava, dodavši da je on i proba snage i hrabrosti svih koji su doprineli promenama.

Procenjuje se da je oko 50 hiljada ljudi prisustvovalo svečanosti koja je obuhvatila i muzičke tačke i govore niza lidera pokreta za građanska prava i političara. Spomenik visok oko 9 metara, jedini je na Nacionalnom molu koji nije posvećen nekom predsedniku ili ratu. To je takođe prvi spomenik posvećen nekom Afroamerikancu.

Memorijal koji je koštao 120 miliona dolara tokom 15 godina građenja, sastoji se od Kingove statue u belom granitu, na kojoj su uklesani i neki od najčuvenijih citata iz tekstova dobitnika Nobelove nagrade za mir. Martin Luter King je ubijen u atentatu 4. aprila, 1968, u Memfisu u državi Tenesi, na jugu Sjedinjenih Država.
XS
SM
MD
LG