Linkovi

Mladi birači zaslužni za uspeh laburista


Dok se politička nestabilnost u Britaniji nastavlja, anketari ističu da su nedavni izbori izgleda predstavljali prekretnicu. Mladi su glasali u velikom broju i neke procene sugerišu da je odziv birača porastao sa 44 odsto u 2015. na čak 72 odsto ove godine. Većina njih je glasala za Laburističku stranku. Kako iz Brajtona na jugu Engleske izveštava dopisnik Glasa Amerike Henri Ridžvel, aktivisti navode da su ih inspirisali drugi politički pokreti širom sveta.

Ben Nobl i Džejms Foks rade u jednoj radio stanici u Brajtonu. Posle radnog vremena oni su predani aktivisti Laburističke stranke. Sada slave veliku pobedu.

Ta primorska zajednica je doživela deset posto prelaz sa Konzervativne na Laburističku stranku na prošlonedeljnim izborima. Anketari smatraju da su za uspeh Laburističke stranke zaslužni mladi birači.

“Jednostavno nije istina da su mladi birači neinformisani ili neznalice. U stvari mi smo možda više angažovani nego bilo ko drugi jer pratimo vesti na Fejsbuku ili Tviteru.”

Laburistička stranka je žestoko porazila svoje rivale na društvenim medijima. Od 100 najviše razmenjivanih političkih vesti, samo pet je bilo za konzervativnu stranku.

Mnogi mladi aktivisti su inspirisani predsedničkom kampanjom Bernija Sandersa iz 2016. U Americi, koja je motivisala mlade, levičarske birače.

“Nikada nisam bio angažovan u izbornoj kampanji. Videvši Bernijevu kampanju i kako su oni operisali, shvatio sam da moram da krenem i da će to biti jedini način da se stvari postignu”, priča Džejms Foks, aktivista Laburističke stranke.

“Postoji osećaj hitnosti jer smo videli šta se desilo u Americi. I mnogima od nas to se nije dopalo.”

Laburisti su stekli veliku popularnost u univerzitetskim gradovima poput Brajtona – gde je studente privuklo obećanje te stranke da će ukinuti godišnju školarinu u vrednosti od 12. 000 dolara.

Izbori su jasno pokazali medjugeneracijski jaz u Britaniji.

“On je privoleo mlade onim što obećava da će učiniti za njih, ali odakle će doći novac za to?”, kaže Barbara, glasač konzervativaca.

“Žao mi je mladih. Nama je svakako bilo bolje dok smo rasli”, kaže Britanka En, takođe pristalica torijevaca.

Ankete ukazuju da su stariji birači više zabirnuti zbog imigracije.

“Rodjeni smo i rasli ovde. Nisam rasista, verujte mi nisam rasista, ali moramo da brinemo o svojima. Dobra stara Engleska je, bojim se, nestala”, kaže Barbara.

Medjutim, mlade pristaliceLaburističke stranke vide svetliju budućnost za Britaniju.

“Oni su pokazali da postoji put ka laburističkoj vladi" kaže Džejms Foks.

Laburisti još nisu na vlasti. Ali tesni rezultati znače da su mogući još jedni prevremeni izbori, a mlade pristalice te stranke veruju da imaju zamah.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG