Linkovi

Ministri NATO o Avganistanu, Turskoj


U Briselu danas počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova NATO, koji bi trebao donijeti odgovore na aktuelne bezbjednosne izazove - od Avganistana do istočnih i južnih granica Alijanse.

Iako nije direktno vojno uključen u napade na teroriste Islamske države, vojni savez daje neophodnu logističku podršku svojim članicama koje su uzele učešće u medjunarodnoj anti-terorističkoj koaliciji te stoga ima ozbiljan interes da rezultati angažovanja koalicije na terenu budu što uspješniji - od borbe protiv Islamske države do smirivanja tenzija nakon obaranja ruskog borbenog aviona.

Sastanak NATO ministara, iako redovan, ne bavi se redovnim temama - bezbjednosna situacija je opsana kao teška, uz izazove koji idu od borbe protiv ekstremizma i terorista Islamske države, do ruskog rasoporedjivanja novih, protu-vazdušnih sistema duž NATO granica. Nezaobilazno je tu i zaoštravanje odnosa vojne saveznice Turske i Rusije nakon obaranja ruskog borbenog aviona.

Sastanak je počeo razgovorom o Avganistanu, gdje je zaključeno da će saveznice tokom naredne godine ostati prisutne u Avganistanu na sadašnjem nivou trupa, oko 12 hiljada vojnika. Nakon toga, vojnu misiju bi trebala da naslijedi civilna koja će nadgedati provodjenje reformi u bezbjednosnom sektoru, ali i u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava u Afganistanu. Konačno, obećano je finansiranje avganistanskih bezbjednosnih i vojnih snaga tokom 2014. a dugoročniji plan finansiranja, do 2020-te će biti utvrdjen na narednom NATO samitu.

Kada je riječ o Turskoj, posebno u svjetlu posljednjeg incidenta, generalni sekretar je posjetio da već godinama Alijansa zajednički radi na zaštiti Turske, ali da to ne treba dovoditi u vezu sa pogoršavanjem odnosa na relaciji Ankara-Moskva.

"Još jednom, tamo smo već godinama, već nekoliko godina osnažujemo tursku vazdušnu dbranu i odluku o pomoći Turskoj smo donijeli prije incidenta prošle sedmice, što znači da je to na našoj agendi već duže vrijeme. Mislim da sada fokus treba da bude na tome kako stišati tenzije, i kako da izbjegnemo incidente kakav smo vidjeli, raditi na planiranju, vojnoj komunikaciji i predvidjanju kako bi izbjegli slične incidente ubuduće..." ističe generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

I ovom prilikom je istaknuto da sve raspoložive snage treba koordinirati i usmjeriti na borbu protiv zajedničkog neprijatelja, terorista Islamske države, umjesto, kao što su ukazali brojni učesnici skupa, avionskih napada na pripadnike umjerene opozicije Asadovom režimu.

XS
SM
MD
LG