Linkovi

Ministar odbrane CG: Uticaj Rusije biće relaksiran


Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore (RTCG)

Uticaj Rusije u Crnoj Gori će u narednom periodu biti relaksiran, ocijenio je ministar odbrane, Predrag Bošković, navodeći da će, ukoliko se to ne desi, crnogorske institucije imati adekvatan odgovor.

Bošković je, komentarišući odgovor država Zapadnog Balkana na uticaj Rusije u regionu, podsjetio da članstvo Crne Gore u NATO nije usmjereno protiv te države.

"Naprotiv, naše članstvo u NATO je ispunjenje naših spoljnopolitičkih prioriteta koji su definisani Deklaracijom o nazavisnoti“, rekao je Bošković na konfrenciji za novinare sa slovenačkom ministarkom odbrane Andrejom Katič.

On je naveo da će članstvo Crne Gore u NATO doprinijeti miru i stabilnosti na Zapadnom Balakanu, a ne povećanju nestabilnosti u regionu.

"Optimista sam da će Rusija ubrzo shvatiti da je ovo što smo mi uradili poštovanje naših osnovnih interesa, a ne ugrožavanje njihovih interesa i da će se ta situacija relaksirati“, poručio je Bošković.

U suprotnom, kako je naveo, ako to ne bude, Crna Gora će kroz institucije dati odgovor na situacije koje su se dešavale u proteklom periodu i koje se i sada dešavaju.

"Ubijeđen sam da nikom iz Crne Gore neće pasti na pamet da bude zloupotrijebljen za sprovođenje interesa sa neke treće strane“, dodao je Bošković.

On je rekao da je pomoć Slovenije i njeno iskustvo bilo od nemjerljivog značaja u realizaciji spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore. Postoji prostor za unapređenje saradnje sa Slovenijom, kada su u pitanju dvije vojske i dva ministarstva, rekao je Bošković.

Katič je rekla da je da je Crna Goran u kratkom vremenu prošla veoma važan i težak put - "Taj put se nastavlja".

Ona je ocijenila da uspješno članstvo Crne Gore u NATO znači mir na Balkanu.

"Drago mi je da ćemo u Crnoj Gori imati partnera koju će zajedno sa Slovenijom staviti na sto pitanje Zapadnog Balkana“, navela je Katič.

Ona je kazala da će u narednom periodu bilateralna saradnja biti unaprijeđena u vojsci i ministarstvima u oblasti obuke i obrazovanja.

Prema njenim riječima, NATO je važna i jaka organizacija gdje svi članovi ravnopravno za stolom razgovaraju o unapređenju saradnje.

"Članstvo Crne Gore u NATO, kao ravnopravane članice, može mnogo napraviti da se poboljša situacija na Zapdnom Balkanu", smatra Katič.

NATO, kako je rekla, nije uspostavljen protiv bilo koje države, već je to politička alijansa koja pokušava da unaprijedi bezbjednost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG