Linkovi

Kongres ispituje militarizaciju policije


Zakonodavci u Vašingtonu preispituju programe federalne vlade kojima se civilnim policijskim jedinicama daje višak vojne opreme, u vrednosti od više milijardi dolara.

Istraga se obavlja dok se čuju sve glasniji apeli da se okonča takozvana „militarizacija“ lokalnih policijskih snaga. Ona je usledila posle odgovora policije na višednevne nemire u Fergusonu u Mizuriju, posle prošlomesečnog ubistva nenaoružanog crnačkog tinejdžera u koga je pucao policajac, belac.

Policija u Fergusonu u Mizuriju obučena u vojne uniforme sa mašinkama i okolopnim borbenim vozilima bacala je suzavac kako bi razbila demonstracije posle ubistva Majkla Brauna.

Reagovanje policije na nemire podstaklo je kritike zbog militarizacije civilne policije i upotrebe borbene opreme u suzbijanju protesta. Tokom pretresa Senatskog odbora za unutrašnju bezbednost, senatorka iz Mizurila, Kler Mekaskil je istakla da je upotreba borbene opreme u Fergusonu bila nepotrebna:

„Policajci obučeni u vojna kamuflažna odela ne mogu da se doživljavaju kao partneri ni u jednoj zajednici. Oklopni vojni transporteri, čak i ako su ofarbani u crno i korišćeni uz krajnju uzdržanost, su po definiciji, zastrašujući.“

Mekaskil i drugi zakonodavci razmatraju nekoliko programa federalne vlade kojima se višak vojnog oružja i opreme koristi za opremanje lokalnih policijskih snaga. Od 1997. Sekretarijat za odbranu je podelio lokalnim policijama opremu u vrednosti od pet milijardi dolara – namenjenu za borbu protiv kriminala i terorizma, kao i odgovor na katastrofe.

Senator iz Kentakija Rend Pol se tome protivi:

„Mnoge policijske jedinice stvarno misle da bi ta oprema bila dobra za gušenje nemira u velikim urbanim sredinama, a vi u Sekretarijatu za odbranu ste specifično dobili instrukcije da to nije njena namena. Snabdevate policiju ovom besplatnom opremom koja je najvećim delom neprimerena, i zaista ne bi trebalo da bude ni na čijoj listi odobrene opreme.“

Funkcioneri Sekretarijata za odbranu navode da vojna oprema i zalihe koriste agencijama za sprovodjenje zakona. Medjutim, Alan Estevez, podsekretar resora za nabavku u Sekratarijatu za odbranu, kaže da Pentagon ne može da prati kako se ta oprema koristi.

„Mislim da moramo da razmotrimo svu opremu koju pružamo, senatore. I kao što sam rekao, mi u Sekretarijatu za odbranu ne namećemo ovu opremu policijskim snagama. Države odlučuju šta im je potrebno.“

Fotoreporter dnevnika Sent Luis, Vajli Prajs, izveštavao je o nemirima u Fergusonu. Kaže da su ljudi bili iznenadjeni kad su videli da se policija vozi u vojnim vozilima, sa mašinkama uperenim u njih.

„Fotoreporteri su jedni druge pitali šta se dogadja i to je trajalo tri iil četiri dana. Policija je razgnevila mirne demonstrante koji su jednostavno stajali i uzvikivali parole.“

Profesor krivičnog prava na Univerzitetu Zapadnog Kentakija Džim Buerman je rekao zakonodavcima kako podržava pružanje vojne opreme policiji – ali uz više obuke o tome kada je primereno koristiti je.

„Ako postoji neka pozitivna poruka iz dogadjaja u Fergusonu je to što počinjemo ovu diskusiju koju smo trebali da vodimo 1997. a ne 2014. o tome kako koristimo tu opremu, da li je ona deo federalnog programa ili je za nju plaćeno iz gradskog budžeta i to na primeren način tako da ne nanese štetu odnosu policije sa zajednicom.“

Zakonodavci navode da će nastaviti da razmatraju vladine programe koji obezbedjuju vojnu opremu policiji na lokalnom nivou.

U medjuvremenu, administracija predsednika Obame sprovodi soptvenu istragu tog programa – u nadi da će izbeći vrstu policijske reakcije u Fergusonu koja je izazvala toliko mnogo gneva i kontroverze.

XS
SM
MD
LG