Linkovi

Roćen: Uskoro realizacija obaveza


Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen
Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen

Pozitivna preporuka Evropske komisije i pozitivna odluka Evropskog savjeta 9. decembra priznanje su Crnoj Gori i dokaz da je prepoznata jasna politička volja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, za izgradnju efikasnih državnih institucija, za usklađivanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom, kaže u novogodišnjem intervjuu za naš program crnogorski šef diplomatije Milan Roćen.

Iako je Evropski savjet 9. decembra lani odobrio tek uslovni datum pregovora za Crnu Goru za jun ove godine uz obavezu da se sprovedu neophodne reforme, crnogorski šef diplomatije tvrdi za naš program da nema toga u Crnoj Gori ko nije zadovoljan takvom odlukom':

"To je zaista veliki uspjeh. Za nas je najvažnije da je Evropski savjet potvrdio preporuku Evropske komisije, da je na pravi način vrednovao sve ono što je Crna Gora učinila na planu sprovođenja sedam ključnih prioriteta. Sa ove kratke distance, to čak izgleda kao nemoguća misija, imajući u vidu okolnosti u kojima je ta odluka donešena i probleme sa kojima se EU danas suočava. Ali, ono što je najvažnije za Crnu Goru i za sve nas na Zapadnom Balkanu, jeste da EU ostaje privržena politici proširenja. Zaista mi je drago što je Crna Gora prepoznata kao najuspješnija zemlja na Zapadnom Balkanu koja je praktično preuzela evropsku palicu od Hrvatske''.

Roćen potencira da nema dodatnih uslova za Crnu Goru i kaže da se sada intenzivno radi na uspostavljanju pregovaračke arhitekture. Uskoro se kreće u realizaciju obaveza, posebno u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava. Ministra Roćena podsjetili smo da je njegovo ime sve češće u središtu afera, da je zbog afere 'listing' u kojoj je ključni akter, smijenjen vrh policije, da se pominju njegove veze sa narko bosom Darkom Šarićem:

''Ako me pitate lično, to me zaista uopšte ne pogađa. Više me zabavlja način na koji to radi lider PzP i neki njegovi pomagači. Ustvari, čini mi se da niko tako politički umješno ne bi mogao raditi protiv Medojevića i Pokreta za promjene, kao što to radi lider te partije''.

No, uprkos relativizaciji Medojevićević optužbi, nesporno je da su kriminal i korupcija prisutni u Crnoj Gori. Roćena smo pitali ima li država političku volju da se izbori protiv njih:

''Pozitivna preporuka EK i pozitivna odluka Evropskog savjeta 9.decembra jesu upravo ključno priznanje Crnoj Gori. Prepoznata je jasna politička volja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, za izgradnju efikasnih državnih institucija, za usklađivanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom. Mi bi bili najsrećniji kada bi mogli reći da ćemo iskorijeniti kriminal i korupciju do juna, ili nekog drugog datuma. Naravno, to niko ne očekuje od nas. To je proces koji traje. Uostalom, otvaranje pristupnih pregovora je velika šansa Crne Gore za demokratizaciju društva''.

Za Crnu Goru je daleko važniji datum početka, nego datum završetka pregovora, važniji je proces za izgradnju demokratske države i društva, nego krajnji cilj koji će doći sam po sebi, ističe ministar. Konačno, Roćena smo pitali koliko je za Crnu Goru, osim spoljno-političkih prioriteta kakvi su ulazak u EU i NATO, bitna saradnja sa Rusijom u kojoj je kao diplomata proveo mnogo godina:

''Crna Gora se zaista ima čime pohvaliti kada su u pitanju uspjesi na spoljnopolitičkom planu. I kada se radi o ovim ključnim prioritetima, ali i kada se radi o izgradnji veoma dobrih odnosa i sa drugim državama u svijetu. Mi imamo odlične odnose i sa Rusijom i sa Kinom, sa Japanom, sa Indijom..ali, rekao bih, mi stojimo sa obje noge na zemlji. Mi znamo da smo jedna mala geografska tačka i u balkanskim, a kamoli u širim okvirima. Mi smo ovih godina intenzivno sarađivali i sa malim, ali veoma uspješnim zemljama kao što su Luksemburg, Malta, Kipar, Andora, Lihtenštajn, sa zemljama koje jesu već unutar EU ili koje primjenjuju evropska pravila. Jer, za nas je jako važno to iskustvo malih zemalja i to kako male administracije danas mogu da odgovore sve većim izazovima''.

Ne možemo ignorisati činjenicu da je Rusija kroz vjekove tradicionalno bila prijatelj Crne Gore i upravo se možemo pohvaliti činjenicom da je Rusija, znajući kakav odnos ima prema politici proširenja NATO, a da je Crna Gora na pragu Alijanse, zadržala najbolje moguće odnose sa našom državom, zaključio je Roćen.

XS
SM
MD
LG