Linkovi

Dogovor o nastavku pregovora


U Vašingtonu je u sredu okončana prva faza obnovljenih bliskoistočnih mirovnih razgovora, a objavljen je i datum njihovog nastavka. Državna sekretarka Hilari Klinton lično je posredovala u današnjem izraelsko-palestinskom samitu – prvom u gotovo dve godine. To je ujedno bio prvi put da se administracija predsednika Obame direktno uključila u rešavanje bliskoistočnog sukoba.

Predsednik Obama danas se usmerio na cilj koji je izmicao njegovim prethodnicima – mir na Bliskom istoku.

Ako ne budemo pokušali, neuspeh je zagarantovan,“ naglasio je predsednik Obama.

U prvim direktnim razgovorima dve strane od ofanzive u Pojasu Gaze, u januaru 2008, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas sastali su se da bi razgovarali o miru.

Državna sekretarka Hilari Klinton je u svojoj uvodnoj rečei istakla:

Time što ste danas prisutni ovde obojica ste preduzeli važan korak ka oslobadjanju svojih naroda od okova istorije koju ne možemo da izmenimo - korak ka budućnosti u miru i dostojanstvu, koju samo vi možete da stvorite.“

Cilj je rešenje kojim bi bila okončana izraelska okupacija palestinskih teritorija, koja traje 43 godine, i formiranje - u roku od godinu dana -palestinske države koja bi bila u miru sa Izraelom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se direktno svom sagovorniku:

Gospodine Abas, u vama vidim partnera za mir. Zajedno mi možemo da predvodimo naše narode ka istorijskoj budućnosti koja će doneti kraj nesuglasicama i sukobima.“

Izraelski premijer je pri tom rekao da će mir zahtevati bolne ustupke obe strane. Palestinski predsednik Mahmud Abas je uzvratio da će raditi na prevazilaženju svih postojećih konflikata, rekavši da Palestinci žele „pravedan mir“. To je cilj koji je decenijama izmicao prethodnim američkim predsednicima, uključujući i Džordža Buša mladjeg.

Izaslanik EU za Bliski istok, bivši britanski premijer Toni Bler napravio je sledeće poredjenje izmedju Džordža Buša i Baraka Obame:

„Rešenje je bilo na pomolu, ali je to bilo suviše kasno u predsednikovanju Džordža Buša. To je važna razlika u korist predsednika Obame.“

Razlika koja Obami daje još dve, a možda i više godina da postigne rešenje.

Američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel saopštio je da su premijer Netanjahu i predsednik Abas imali konstruktivne razgovore i da su se saglasili da se oni nastave 14. I 15. septembra na Bliskom istoku. Mičel je dodao da postoje, kako se izrazio, „brojne teškoće“, ali da su se dvojica lidera složila da rade na stvaranju atmosfere uzajamnog poverenja.

XS
SM
MD
LG