Linkovi

Mičel se sastao s Peresom, sledi razgovor s Abasom


Američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel sastao se danas u Jerusalimu sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, neposredno pre susreta s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Predsednik Peres rekao je da je rešavanje bezbednosnih pitanja prioritet u indirektnim razgovorima između Izraela i Palestinaca i podsetio da je izraelsko povlačenje iz Pojasa Gaze 2005. godine rezultiralo ispaljivanjem hiljada ekstremističkih raketa na Izrael.

Mičel se kasnije danas sastaje sa palestinskim predsednikom Abasom u Ramali, pošto je održao dvodnevne razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o oživljavanju mirovnih pregovora s Palestincima.

Oni su juče diskutovali o tome kako da izvedu takozvane „razgovore o približavanju stavova“, tokom kojih se obe strane sastaju zasebno s posrednikom.

Pregovori između Izraela i Palestinaca prekinuti su pre više od godinu dana. Palestinci navode da neće nastaviti direktne pregovore dok Izrael ne obustavi izgradnju na okupiranoj Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG