Linkovi

Izrael ublažava blokadu Gaze


Kamioni UN-a prevoze zalihe u Rafah na prelazu Karem Šalom u južnom Pojasu Gaze
Kamioni UN-a prevoze zalihe u Rafah na prelazu Karem Šalom u južnom Pojasu Gaze

Izrael je pristao da ublaži blokadu pojasa Gaze i dozvoli dostavu većih količina humanitarne pomoći toj teritoriji pod upravom Hamasa.

Predstavnik izraelske vlade, Mark Regev, rekao je da će prema danas usvojenom planu u Gazu ulaziti više artikala i veće količine robe namenjene civilnim projektima koji su pod međunarodnim nadzorom. On je dodao da su artikli koji bi mogli da se koriste za proizvodnju oružja i dalje zabranjeni.

Predstavnik Hamasove administracije u Gazi i palestinsko rukovodstvo na Zapadnoj obali odbacili su izraelsku akciju rekavši da je nedovoljna.

Izrael se našao pod intenzivnim međunarodnim pritiskom da okonča blokadu, pošto su izraelski komandosi prošlog meseca presreli konvoj brodova sa humanitarnom pomoći namenjenoj Gazi i u toj akciji ubili devet propalestinskih aktivista.

Danas objavljena izraelska mera proširuje uvoz za oko stotinu dodatnih artikala, kažu palestinski zvaničnici koji i dalje zahtevaju potpuno ukidanje blokade.

Američki specijalni izaslanik za Bliski Istok, Džordž Mičel, vratio se u region u nastojanju da obnovi indirektne mirovne razgovore između Izraela i Palestinaca.

Mičel se danas sastao sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom,a pre toga je apelovao na dve strane da se uzrdže od dalje konfrontacije.

U pojasu Gaze vlada nestašica cementa i građevinskog gvožđa, neophodnih za obnovu objekata porušenih u izraelskoj ofanzivi protiv Hamasa, krajem prošle godine.

U međuvremenu, sirijski predsednik Bašar al-Asad je u razgovoru za Bi-bi-si rekao da je prošlomesečni izraelski napad na konvoj humanitarnih brodova za dogledno vreme poništio svaku šansu za mir. Sirijski lider je rekao da je pomenuti napad povećao rizik izbijanja rata u regionu.

Juče je počela da radi specijalna komisija, koju je Izrael osnovao za istragu nedavnog napada na humanitarne brodove. Za predsedavajućeg komisije postavljen je penzionisani sudija izraelskog Vrhovnog suda, Jakob Turkel, koji je rekao da će istraga biti obavljena što je brže moguće.

Turska vlada takođe je osnovala sopstvenu komisiju koja će istraživati taj incident. Tursko ministarstvo inostranih poslova je u sredu saopštilo da će komisija proučiti nacionalne i međunarodne dimenzije napada i pripremiti teren za, kako je rečeno, moguću međunarodnu istragu.

XS
SM
MD
LG