Linkovi

Šef Arapske lige u poseti Gazi


Najviši arapski diplomata je danas zatražio prekid izraelske blokade Pojasa Gaze. Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, sastao se sa vođom Hamasa Ismailom Hanijehom i rekao da blokada Gaze „mora da se prekine“.

Šef 22-očlane organizacije se sastao sa Hanijehom u njegovoj kući, a ne kancelariji, očigledno ne želeći da ostavi utisak da Arapska liga priznaje Hamasovo preuzimanje vlasti na palestinskoj teritoriji.

Izrael je uveo blokadu pre tri godine, kada je ekstremistička organizacija Hamas preuzela kontrolu nad Gazom od organizacije Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Arapska liga podržava Abasa i protivi se Hamasovom preuzimanju Gaze. Amr Musa je najviše rangirani arapski diplomata koji je posetio Gazu otkako je Hamas preuzeo kontrolu 2007.

Istovremeno u Jerusalimu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će njegova zemlja dozvoliti povećanje snabdevanja civila u Gazi, ali da ne može da dopusti slobodan protok oružja do pripadnika ekstremističke organizacije Hamas.

XS
SM
MD
LG