Linkovi

Ponovo direktni bliskoistočni razgovori


Američka državna sekretarka, Hilari Klinton i specijalni izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel najavili obnavljanje direktnih bliskoistočnih razgovora, 20. avgust 2010.
Američka državna sekretarka, Hilari Klinton i specijalni izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel najavili obnavljanje direktnih bliskoistočnih razgovora, 20. avgust 2010.

Izraleci i Palestinci nastaviće direktne mirovne pregovore u Vašingtonu početkom septembra, saopštila je danas državna sekretarka Hilari Klinton. Pregovori će početi sastankom sa liderima dvije strane u Bijeloj kući.

Državna sekretarka najavila je nastavak pregovora u Stejt Dipartmentu, u prisustvu specijalnog izaslanika za Bliski istok, Džordža Mičela.

„U ime vlade Sjedinjenih Država pozvala sam izraelskog premijera Netanjahua i predsjednika Palestinske uprave Abasa da se sastanu drugog septembra u Vašingtonu i obnove direktne pregovore kako bi se riješila sva pitanja u pogledu konačnog statusa što, vjerujemo, može da bude završeno za godinu. Predsjednik Obama pozvao je i egipatskog predsjednika Mubaraka i jordanskog kralja Abdulu da prisustvuju pregovorima, imajući u vidu njihovu ključnu ulogu u mirovnim naporima“.

Klinton je istakla da sve strane treba da preduzmu mjere na unapređenju, a ne ometanju mirovnih pregovora.

Bilo je poteškoća u prošlosti, biće ih i u budućnosti. Nema sumnje da ćemo se suočiti sa još prepreka.“

Današnji, naizgled napredak u bliskoistočnom mirovnom procesu, kako se ocjenjuje, predstavlja mali, ali značajan korak ka smirivanju tenzija na Bliskom istoku. Krajnji cilj je uspostavljanje održive, demokratske i nezavisne države Palestine.

Jedan od brojnih susreta Mičela i Netanjahua
Jedan od brojnih susreta Mičela i Netanjahua

"Najbolji ishod je dvije države koje koegzistiraju u miru i bezbjednosti. To se jedino može postići direktnim pregovorima. Sveobuhvatni mir na Bliskom Istoku je u interesu Izraelaca i Palestincaca i svih naroda u regionu. Takođe je u interesu nacionalne bezbjednosti Sjedijenih Država. Zato ćemo nastaviti da ulažemo napore u ostvarenje tog cilja, stprljivo i odlučno”, kazao je izaslanik Džordž Mičel.

Izrael je pozdravio američki poziv za pokretanje direktnih pregovora, bez preduslova.

“Premijer Netanjahu traži početak tih pregovora već godinu i po, tako da pozdravljamo ostvarenje tog cilja. Nemamo nikavih iluzija, pregovori će biti teški, ali je mirovni sporazum moguć, sporazum koji štiti izraelske ključne interese i uspostavlja mir između Izraelaca i Palestinaca”, kazao je portparol izraelske vlade Mark Regev.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat nije želio direktno da komentariše poziv američke administracije, najavljujući da će se palestinski lideri sastati kako bi razmotrili svoj odogovor. On je međutim istakao da su razgovori dobrodošli.

“Nadam se da će Amerikanci, Evropljani, Rusi i Ujedinjene nacije odnosno članovi kvarteta, natjerati izraelsku vladu da u potpunosti zaustavi izgradnju naselja. Vrijeme je da se sa riječi iz saopštenja kvarteta pređe na djela. Želimo da se za godinu okončaju pregovori o svim ključnim pitanjima - Jerusalimu, granicama, naseljima, izbjeglicama, puštanju zatovrenika”.

Hamas, koji upravlja palestinskom teritorijom u Pojasu Gaze, saopštio je da neće priznati pregovore.

“Pokret Hamas odbacuje poziv američke administracije da se nastave palestinsko-izraelski pregovori i stoga neće priznati nijedan ishod. Takođe smatramo da je riječ o novoj smicalici. Sjećamo se iskustva iz Anapolisa gdje nam je obećana država za godinu. Prošle su godine i sada smo opet na nuli”.

Američki izaslanik za Bliski istok prethodno je u Vašingtonu kazao da Hamas neće imati ulogu u pregovorima. Predviđeno je da predsjednik Obama prvog septembra odvojeno razgovara sa četvoricom pozvanih lidera, nakon čega će biti priređena večera, na koju je u ime bliskoistočnog kvarteta pozvan i bivši britanski premijer Toni Bler. Sekretarka Klinton će, narednog dana biti domaćin prve pregovaračke sesije Izraela i Palestinaca.



XS
SM
MD
LG