Linkovi

Meksiko privlači američke penzionere


Meksiko privlači američke penzionere
Meksiko privlači američke penzionere

U Meksiku je, u poslednjih pet godina, 40 hiljada ljudi poginulo u sukobima policije i vojske sa moćnim narko-kartelima, koji se takođe međusobno bore za kontrolu nad putevima krijumčarenja. Uprkos sumornim podacima, stotine hiljada Amerikanaca odmara se u Meksiku svake godine, dok su se mnogi penzioneri odlučili da kupe nekretnine i žive u toj zemlji. Glavni razlozi su toplo vrijeme i niže cijene.

Vijesti iz Meksika su, ovih dana, uglavnom loše. Vatreni obračuni i jeziva ubistva dominiraju medijskim izvještajima. Pojedini Amerikanci se međutim sele u tu zemlju, u potrazi za mirom i relaksacijom. Majkl Boldvin i Stefani Viljarol govorili su za Glas Amerike, putem Skajpa, iz svog doma na meksičkom poluostrvu Baha.

Ovdje živimo skoro godinu dana. Došli smo iz Hjustona, u saveznoj državi Teksas, prvo privremeno prošlog ljeta, a zatim smo odlučili da se preselimo za stalno. U stvari smo u Kabo San Lukas došli automobilom", kaže Majlk Boldvin.

Boldvin kaže da vole prirodne ljepote i umjerenu klimu, te da su im bolji životni uslovi omogućili i da uštede novac.

Naši troškovi u Kabu su, u odnosu na Hjuston, manji za oko 30 odsto”.

Stefani Viljarol ističe da takođe uživaju u društvu lokalnog stanovništva u mjestu u kojem, kako primjećuju, ima vrlo malo kriminala.

“Imamo veliki broj prijatelja, koji su veoma srdačni. Jedna od omiljenih strana života ovdje su ljudi”, priča Viljarol.

I dok su ljetovališta uglavnom mirna, drugi djelovi Meksika pretvoreni su u ratne zone. Prema podacima državnog sekretarijata, nasilje je prisutno u 14 od 31 države u toj zemlji. Rodolfo Lopez Negrete, direktor meksičkog Turističkog saveza, međutim ističe da se u tom izvještaju ne pominju ogromna područja u kojima nisu počinjena veća kriminalna djela.
.
“Od 2.500 opština u Meksiku, koje su isto što i okruzi u Americi, samo u 80 su zabilježeni nasilni incidenti”.

On ističe da se američki građani, koji žive u glavnim ljetovalištima, osjećaju bezbjednim.

Bilo da je riječ o djelimičnom ili punom vlasništvu nad nekretninama, Amerikanci su među glavnim kupcima”.

U Hjustonu, Kris Hil sarađuje sa Koalicijom za nekretnine u Meksiku na promovisanju kupovine imovine južno od granice. Hil navodi da je manje posla poslednjih nekoliko godina, dijelom zbog recesije, ali i zbog medijskih izvještaja o nasilju koje uglavnom nije prisutno blizu turističkih cenatara.

Sve ove priče o kriminalu i drogi imaju veoma mali uticaj na turiste ili one koji planiraju da žive u Meksiku“.

Mnogi kupci iz Sjedinjenih Država zabrinuti su i zbog pravne procedure i sigurnosti investicije u stranoj zemlji. Hil smatra da je ulaganje u nekretnine u Meksiku sigurnije i lakše zbog novih procedura i pravnih garancija.

Ukoliko ih koristite, rizik je veoma mali, kao kad kupujete imovinu u Sjedinjenim Državama”.

Meksički Ustav zabranjuje strancima da posjeduju imovinu u blizini obale. Inostrani kupci međutim mogu da uživaju u privilegijama kuće na plaži, kupovinom udjela u meksičkom fondu za nekretnine, preko kojeg mogu da budu indirektni vlasnici imovine. Kris Hil naglašava da Meksiko pruža izvanrednu šansu ostarjelim bejbi bumerima iz Sjedinjenih Država da žive bolje od penzije.

Vjerujemo da će, dugoročno gledano, Meksiko biti izvanredna mjesto za život za penzionere, zato što su zdravstveni, ali i ukupni troškovi mnogo niži”.

To su otkrili i mnogi Amerikanci koji imaju stalno boravište, ili žive u toj zemlji dio godine.

XS
SM
MD
LG