Linkovi

SAD: Podaci o putnicima ili uvođenje viza


SAD: Podaci o putnicima ili uvođenje viza

Tijesnom većinom glasova, 31 "za" i 23 "protiv", Komitet za civilne slobode Evropskog parlamenta danas je stao iza sporazuma kojim se američkoj službi za nacionalnu bezbjednost daju na korišćenje podaci o Evropljanima koji putuju u Sjedinjene Države.

Konačno glasanje u parlamentu o ovom sporazumu, koji bi trebao da zamijeni trenutni, privremeni, sporazum, očekuje se za tri sedmice. Evropski liberali, koji trvde da sporazum krši evropske standarde o ljudskim slobodama, obećavaju da će učiniti sve kako bi konačno glasanje bilo negativno i time sporazum sa Amerikom propao.

Ukoliko namjeravate putovati u Ameriku treba da, pored novca za to, budete spremni da će se vaše ime, adresa, podaci o vašoj kreditnoj kartici, čak i sjedištu u avionu, prije nego što i poletite, naći na stolu američke službe nacionalne bezbjednosti. Ova privremena pravila sa rokom isteka 2014, važe i danas, a novi sporazum bi, ukoliko bude usvojen, važio narednih sedam godina.

Argument onih koji su danas digli ruke "za" jeste da je bolje imati bilo kakav nego nikakav sporazum, s obzirom da je američka strana najavila da će u slučaju nepostojanja sporazuma sa EU o ličnim podacima putnika, skraćeno PNR, ponovo uvesti vize za Evropljane koji putuju na njenu teritoriju.

Stav protivnika je prije ovog glasanja u izvještaju obrazložila članica liberala. Liberali su, uz evropske zelene, danas pokušali zaustaviti, kako kažu, kršenje ličnih sloboda evropskih gradjana.

"Rezultat glasanja plenarne sjednice EP biće poznat za tri sedmice. Ne mogu predvidjeti, ali ću snažno raditi na odbacivanju sporazuma sa Amerikom o transferu podataka o putnicima. Parlament je uvijek govorio da želimo da se borimo protiv terorizma i da želimo da se borimo protiv ozbiljnih oblika medjunarodnog kriminala. Ali, za takvo nešto treba ozbiljna pravna zaštita za naše gradjane. Sporazum to ne sadrži, nejasno je za šta će se podaci koristiti sem borbe protiv terorizma i kriminala i ja mislim da mi nemamo pravo da prokockamo pravo na slobodu evropskih gradjana. Ovaj sporazum, jednostavno nije u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Zbog toga sam uvjerena da je bilo pogrešno podržati ovakav sporazum. Imamo sporazume sličnog sadržaja zaključene sa nekim drugim državama. Oni su prihvatljivi, ali ovaj nikako nije. Konačno, mislim da je veoma nesretna činjenica da su članovi Evropskog parlamenta stavljeni pod veliki pritisak zato što je Amerika rekla: ako budete glasali protiv, tada evropski gradjani više neće moći da imaju bezvizni režim prilikom putovanja u Ameriku. Mislim da to nije pravi način kako ljude treba ubijediti da glasaju za", rekla je izvestiteljka, Sofi Intveld.

Sada se u parlamentu kalkuliše - ukoliko na glasanju 19. aprila prodje sporazum o transferu podataka putnika, tada će ga još samo potvrditi Evropski savjet i stupiće na snagu za narednih sedam godina.

Medjutim, ukoliko Parlament bude protiv, i obori ga, čini se da bi tada sasvim logičan korak bio da glasa i o trenutno važećem sporazumu, čija važnost traje još barem dvije godine. Još jedno "ne" evropskih parlamentaraca bi značilo gotovo istovremeno uvodjenje viza za evropske putnike za Ameriku. Značilo bi to komplikovaniju, dužu i skuplju proceduru za putovanja, uz, sasvim sigurno, nezanemarljivu političku štetu u evropsko-američkim odnosima.

XS
SM
MD
LG