Linkovi

Raste broj američkih žrtava u Avganistanu


Američke snage u Avganistanu

Poslednji ponedeljak u maju, u Sjedinjenim Državama je Dan sećanja, posvećen vojnicima koji su pali u ratovima. U vreme ovogodišnjeg Dana sećanja, broj američkih vojnika poginulih u Avganistanu, premašio je hiljadu.

Red za redom nadgrobnih obeležja na američkom Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Ovde se danas, na Dan sećanja, očekuje deset hiljada posetilaca. Groblje je na početku bilo namenjeno sahranjivanju poginulih u američkom Građanskom ratu. Sada je na njemu sahranjeno više od 330 hiljada.

Na Dan sećanja, posvećen sećanju Amerikanaca na svoje pale vojnike, predsednik ili potpredsednik po tradiciji polažu venac na Grob neznanog junaka – ovo je scena snimljena prošle godine. Kejtlin Horst je predstavnica Nacionalnog groblja.

„Kao Amerikanci, rekla bih da imamo osećaj ponosa, da se ponosimo svojom zemljom, vrednostima za koje se zalažemo i takođe, da se ponosimo svojom vojskom – onim što je ta vojska tokom istorije postigla, braneći prava i slobode koji su nam svima dragi.“

Više od 600 vojnika poginulih u Iraku i Avganistanu, počiva u parceli broj 60, nazvanoj „najtužnija parcela u Americi“. Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Majk Malen, komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal i avganistanski predsednik Hamid Karzai, početkom ovog meseca su posetili groblje. Karzai je prvi put obišao grobove u ovoj parceli.

Ove godine predsednik Avganistana je prvi put posetio Nacionalno groblje u Arlingtonu
Ove godine predsednik Avganistana je prvi put posetio Nacionalno groblje u Arlingtonu

Broj američkih žrtava u devetogodišnjem avganistanskom konfliktu premašuje hiljadu. Polovina je poginula u protekle dve godine. Analitičari za naglo povećanje broja žrtava okrivljuju nemirne nacionalne izbore i ponovno pomaljanje Talibana suočenog sa povećanjem obima američkih snaga, rešenih da preuzmu kontrolu nad pokrajinama. Vojni zapovednici očekuju da se nasilje nastavi.

„Rekao sam da očekujemo da ovo bude teška godina. U stvari, pobunjenici – s obzirom da je sezona gajenja maka završena – ponovo uzimaju u ruke svoje oružje. Sada je sezona za to. Prema tome, povećanje nasilja me uopšte ne iznenađuje.“

General Stenli Mekristal je tokom obilaska groblja u Arlingtonu rekao da nije naišao na grobove vojnika koji su služili sa njim.

„Svaka pojedinčna žrtva pogađa ljude, pogađa starešine, ali ono što je još važnije, pogađa porodice, decu, pogađa roditelje, supružnike, i zbog toga je svaka od tih žrtava sveta, što mislim da svi dobro znamo.“

Bivši avganistanski ministar inostranih poslova, Abdula Abdula, doživeo je neuspeh na prošlogodišnjim predsedničkim izborima. On kaže da je sticanje poverenja avganistanskog naroda i obrazloženje izlazne strategije, ključ za odlazak iz Avganistana.

„I dalje postoji podrška, ali u isto vreme, sve je veća želja da se sazna koliko će ta podrška da se nastavi i kakav je rezultat.“

Tek tada, parcela broj 60 će prestati da se povećava... kao i broj ožalošćenih na budućim Danima sećanja.

XS
SM
MD
LG