Linkovi

Pljačke u Meksiku zbog cena benzina


Meksikanci pljačkaju benzinsku stanicu posle protesta zbog povećanja cena, 4. januar 2017.

U Meksiku su, zbog velikog povećanja cena benzina, građani u sredu pljačkali prodavnice, dok raste nezadovoljstvo jer su porasli tamošnji životni troškovi.

Otkako je prvog ovog meseca meksička vlada za 20 odsto povećala cene benzina, građani su sprečavali prilaz benzinskim stanicama, uzrokovali saobraćajne zastoje i protestovali. Ministrastvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je juče uhapšeno oko 200 demonstranata.

Predsednik Enrike Penja Nieto, pokušao je da odbrani povećanje cena, rekavši da je benzin poskupeo širom sveta :

“Meksička vlada neće dozvoliti prekršaje zbog novih cena, da bi se opravdali protesti i počinila nezakonita dela, i ne bi bez razloga povećala cene.

Penja je obećao da će pomoći najteže pogođenima povećanjem cena, odnosno onima koji moraju da voze da bi zaradili za život.

Međutim, predstavnik grupe poljoprivrednika Barson, naveo je da čak i uz vladinu pomoć vozačima kamiona, talas gneva i nezadovoljstva među Meksikancima ne može da se zaustavi.

Državna energetska kompanija PEMEKS upozorila je da je zbog blokada ulica otežano dopremanje benzina, i da je kritična situacija u državama Čiuava i Durango, na severu zemlje, kao i u državi Morelos, u srednjem delu Meksika.

XS
SM
MD
LG