Linkovi

Meksičkom imigrantu oslobođenom optužbi za ubistvo ipak preti hapšenje


Hose Garsija Zarate pred sudom u San Francisku, 2015.
Hose Garsija Zarate pred sudom u San Francisku, 2015.

Sekretarijat za pravosuđe SAD izdao je nalog za hapšenje Hosea Ines Garsije Zarate, nedokumentovanog meksičkog imigranta koji je u četvrtak oslobođen optužbi za ubistvo devojke Kejt Stejnl u San Francisku. Taj slučaj je ponovo istakao predsednik Donald Tramp u sklopu obračuna sa ilegalnim imigrantima.

Tužioci su objavili da je Garsija Zarata osuđen I za posedovanje vatrenog oružja, odnosno da je prekršio uslov za boravak na slobodi.

Vrhovni sud u San Francisku oslobodio je Garsiju Zaratea optužbi za prvostepeno ubistvo, ali ga je osudio za posedovanje oružja.

Garsija Zarate je već pet puta deportovan I trebalo je da bude I šesti put – pre nego što je ubio devojku u San Francisku. Kejt Stejnl je šetala pristaništem sa svojim ocem, a Garsija Zarate je isprobavao pištolj I nasumično, ali namerno pucao u prolaznike s namerom da povredi bilo koga. Oslobođen je optužbi za ubistvo.

Vlasti San Franciska, koji je proglašen gradom – skloništem za migrante, odbija da primeni federalne imigracione zakone koji bi mogli da rezultiraju deportacijom nedokumentovanih imigranata.

Predsednik Donald Tramp je još od kampanje kritikovao takvu imigracionu politiku I ovaj zločin iskoristio kao opravdanje da gradovima-skloništima uskrati finansiranje iz federalnih fondova.

XS
SM
MD
LG