Linkovi

Uloga medija u svetu opterećena sukobima


Uloga medija u svetu opterećena sukobima

Današnji svet uništavaju razni konflikti kao što su ratovi, etnički sukobi i terorizam. Pored toga, ekstremističke organizacije u mnogim zemljama pokušavaju da prošire svoje ideologije putem interneta. Nedavno su se medijski eksperti i novinari okupili da ispitaju da li uloga medija treba da obuhvati ne samo širenje istine nego i promovisanje mira.

Ratovi u Avganistanu i Iraku, tenzije između Severne i Južne Koreje, i konflikti u južnoj Aziji, Africi, Evropi i na Bliskom Istoku, a da ne govorimo o pokušajima al-Kaide da napadne Sjedinjene Države – dominiraju vestima na radiju i televiziji.

Neprekidni napadi u sajber spejsu dodatno komplikuju situaciju. Danas svako može da napiše poruku i pošalje je oko sveta jednim pritiskom na dugme. Zabrinutost zbog poruka mržnje na internetu, inspirisala je nekoliko institucija u Vašingtonu da organizuju seminar sa medijskim ekspertima i novinarima.

Šeldon Himelfarb iz Američkog instituta za mir, kaže da internet ima i dobre i loše strane.

"Loše vesti su kada pogledamo šta se sve pravi.“

Seminar se fokusirao na pitanje da li mediji mogu da grade mir suprotstavljajući se pozitivnim porukama mržnji. Marvin Kalb, bivši televizijski novinar, sada je analitičar u Američkom institutu za mir.

Mislim da će biti krajnje teško, ako ne i nemoguće, jer nisam siguran da li je to posao novinara.“

Frenk Sesno, direktor Fakulteta za medije na Univerzitetu „Džordž Vašington“, bio je otvoren.

„Mislim da tvoj posao nije da promovišeš mir. Posao tvog urednika i tebe kao novinara, jeste da promovišete i dobre i loše ideje koje su sastavni deo priče.“

Sesno kaže da i tradicionalni i netradicionalni novinari mogu da promovišu razumevanje - tako što će samo raditi svoj posao bez pristrasnosti.

Jasno objavite da je naš posao da vas odvedemo gde nikada niste bili intelektualno, emocionalno, geografski, ideološki, i da vam otkrijemo priču. Ponekad to može biti neugodno i nekonvencionalno. Mislim da će to poslužiti kao veoma jasan cilj.“

Ali Den Fromkin, vašingtonski dopisnik „Hafington post-a“, novina koje se objavljuju samo na internetu, kaže da novinarski izveštaji mogu da promovišu mir.

„Nije slučajnost da većina ratova počinje posle kampanje demonizacije naših neprijatelja. Prema tome, ako možete da predstavite ljude u pozitivnom svetlu, to promoviše mir. Mislim da dobro novinarstvo i pojedini vidovi interneta, uključujući i društvene stranice na internetu, stvarno dobro rade taj posao.“

Učesnici panela su uporedili današnje medije sa prašumom, koja je puna i otrovnog i lekovitog bilja. Takođe su se saglasili da novinar mora biti nepristrasan i da reč „medij“ mora biti jasno definisana kako bi se odvojilo izveštavanje o događajima od drugih medija, kao što su dokumentarni i blogovanje. Učesnici su zaključili da je posao novinara da prenese informaciju i dopusti ljudima da sami donose svoje zaključke.


XS
SM
MD
LG