Linkovi

Arheolozi: Maje nisu predvidele apokalipsu


Eksponat na izložbi u Arheološkom muzeju u Filadelfiji

Arheološki muzej Univerziteta države Pensilvanije u Filadelfiji rešio je da se našali sa tim glasinama.

Pored ostalog, i internet je prepun glasina da će svet prestati da postoji, ili da će se bar promeniti – sutra, kada kalendar drevnih Maja koji obuhvata ciklus od 5125 godina, stiže do svog završetka. Ali arheolozi kažu da su takve priče pogrešne: Maje ne predviđaju apokalipsu.

Izložba pod naslovom „Maje 2012“ dočekuje vas izmišljenim slikama apokalipse.

Mnogo predmeta u ovoj galeriji potiče iz iskopavanja koja je vodio naš muzej.“

Loa Treksler je kustoskinja izložbe i stručnjak za civilizaciju Maja. Ona kaže da zemljotresi, poplave i drugi kataklizmički potresi mogu da se dogode i događaju se ali...

Drevne Maje nisu predvidele da će se išta od toga, kao nešto predodređeno, dogoditi 21. decembra.“

Treksler kaže da su takva predviđanja u stvari produkt savremene preokupiranosti smakom sveta.

„Pisci i blogeri danas žele da dokažu da nam drevna mudrost i drevna predskazanja naroda Maja pre španskog osvajanja, govore da je smak sveta neizbežan, da su ti dramatični i užasni događaji na pragu. Maje nijedan od tih događaja nisu povezale sa ovim kalendarskim ciklusima.“

Ona objašnjava da je taj stari narod jednostavno voleo da pripiše određeno značenje brojevima.

„Maje su razvile veoma usavršen kalendar, koji je bio u velikoj meri usredsređen na davanje konteksta njihovoj istoriji i biografijama i njihovim dnevnim događajima.“

Vreme je mereno baktunima, ili ciklusima od oko 400 godina. Poslednji baktun se sada završava, a Treksler kaže da kalendar jednostavno počinje iznova.

„To je kao merač kilometraže u vašem automobilu. Oznake će se vratiti na početak.“

Na izložbi je predstavljeno više od 150 predmeta, među kojima je i replika stele ili stuba, koja označava prethodni put kada je kalendar stigao na početak.
Međusobni odnos majanskog i gregorijanskog kalendara može da se vidi na ovom ekranu.

To znači da biranjem datuma možete da napravite stub sa svojim rođendanom. I date sebi majansko ime, na primer Veliki Jaguar. A onda vam to ime izađe ovde na parčetu hartije. Da li posetioci muzeja veruju da dolazi smak sveta?

„Mislim da je to moguće. Ali se nadam da neće da se obistini.“

„Ne. Kalendar se završava. Ovaj period se završava. Ali svet neće prestati da postoji.“

Nedavna anketa je pokazala da 2 odsto Amerikanaca strahuje od majanske apokalipse. Svi ostali imaju priliku da do 13. januara vide ovu izložbu u Filadelfiji.
XS
SM
MD
LG