Linkovi

Gruin: Pomažemo žrtvama poplava u Srbiji


Mark Gruin u Srbiji

Direktor u Međunarodnoj organizaciji za pomoć pravoslavcima širom sveta u Sjedinjenim Državama o pomoći Srbiji posle poplava.

Direktor strateških inicijativa u Međunarodnoj organizaciji za pomoć pravoslavcima širom sveta, Mark Gruin, navodi da se pridružio tom humanitarnom društvu 2010. godine, tokom akcije za pomoć postradalima na Haitiju, gde takođe ima pravoslavnih crkava i vernika. Mark Gruin kaže da se nedavno vratio iz Srbije i da će ponovo ići tamo da bi pomogao postradalima od poplava.

Marka Gruina za Srbiju vežu dublji koreni.

"Početkom dvadesetog veka, moj pradeda je došao iz Banata u Pensilvaniju, da radi u čeličani Stilton", priča Gruin.

On nastavlja da je Međunarodna organizacija za pomoć pravoslavcima osnovana 1992. godine na sastanku pravoslavnih episkopa u Sjedinjenim Državama, da bi se odgovorilo na potrebe pravoslavnih vernika posle raspada Sovjetskog Saveza i početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

"Naše prvo predstavništvo van Sjedinjenih Država osnovali smo 1992. u Beogradu. U 22 godine smo pomagali u više od 50 zemalja, ali smo stalno prisutni u Beogradu, Podgorici i Banja Luci. Tokom godina smo priskočili u pomoć Srbiji u brojnim prilikama, obezbeđujući podršku u jeku sukoba i po njihovom završetku, humanitarne usluge u svim prilikama, i doprinosimo razvoju male privrede. Od nedavno dajemo manje, kratkoročne zajmove poljoprivrednicima i onima koji žele da osnuju sopstvena preduzeća."

Zahvaljujući stalnom prisustvu u Srbiji, Međunarodna organizacija je mogla odmah da reaguje na potrebe postradalih u poplavama, naglašava Mark Gruin.

"Kiša je pljuštala a mi smo već biti na terenu, procenjivali situaciju da bismo utvrdili koje korake moramo da preduzmemo da bismo što pre pomogli postradalima. Slali smo ćebad, i sve što je neophodno onima koji su izgubili dom. Obezbeđivali smo hranu postradalima i proizvode za narodne kuhinje i pomagali Crvenom krstu."

Mark Gruin kaže da su odmah po okončanju poplava počeli da dele materijal i opremu za čišćenje domova, preko lokalnih predstavništava Crvenog krsta i crkvenih opština.

"Delili smo kolica, lopate, gumene čizme i grabulje da bismo omogućili postradalima da se što pre vrate u dom. Otkako su se vode povukle, delimo materijal za popravku zgrada, od maltera za popravku zidova i boje do sredstava za dezinfekciju, kao što je kreč. Naša organizacija se stara o najugroženijima, socijalnim slučajevima, starijima, samohranim majkama, i bolesnima, da bi smo osigurali pomoć, koju možda ne mogu dobiti iz drugih izvora.“

Početkom maja, Mark Gruin je stigao u Podgoricu na redovan obilazak Crne Gore, Srbije, Kosova i Republike Srpske, ali je zbog kiša i poplava morao da promeni plan i obilazio je pogođena područja.

"Veći deo mojih obaveza idućih 6 nedelja obavljao sam na zahvaćenim područjima, putujući od Kraljeva, Paraćina, Obrenovca, Beograda, Šapca do Republike Srpske gde smo pomagali koliko smo mogli, da postradalima olakšamo život i pokažemo im da nisu zaboravljeni", zaključuje Gruin.

XS
SM
MD
LG