Linkovi

Maoisti ubili 75 indijskih vojnika


Policija u Indiji je saopštila da su po svemu sudeći maoistički pobunjenici pobili najmanje 75 pripadnika paravojne policije u najsmrtonosnijem pobunjeničkom napadu na snage indijske vlade.

Nadležni kažu da su pobunjenici rano jutros napali patrolu u državi Čatisgar, a potom napali i pojačanje koje je dojurilo u pomoć. Okršaj je trajao satima, a ministar unutrašnjih poslova Pi Čidambaram je rekao da napad pokazuje "surovost i divljaštvo" maoističkih pobunjenika.

Jutrošnji napad bio je najteži od kada je vlada, prošle godine, pokrenula operaciju protiv maoista, sa ciljem da ih potisne iz njihovih uporišta u nekoliko centralnih i istočnih država. Maoistički lideri su obećali da će pojačati napade kao odgovor na ofanzivu. U februaru su izvršili napad u zapadnoj državi Bengal, ubivši najmanje 24 policajca.

Adžej Sani, direktor Instituta za studije konflikta u Nju Delhiju, kaže da su indijski vojnici izloženi napadima jer su rasporedjeni u suviše malom broju da bi se oduprli pobunjenicima na velikim područjima gde su maoisti aktivni.

"Vojnici su rasporedjeni u tako malim grupama da pobunjenici lako mogu da ih uoče, i izaberu kao mete napada. Oni će nastaviti da tako likvidiraju po pet ljudi na jednom mestu, deset na drugom, ako imaju sreće 50-60 vojnika odjednom", kaže Sani.

Maoistički gerilci prošle godine su dobijali sve veći uticaj u udaljenim, ruralnim predelima, koji zaostaju za ekonomskim napretkom ostalih delova zemlje.

Pobunjenici kažu da se bore za prava siromašnih seljaka. No, indijski zvaničnici podsećaju da je dugotrajna maoistička pobuna, koja se proširila na 20 od ukupno 28 indijskih država, najozbiljniji problem unutrašnje bezbednosti u Indiji.

XS
SM
MD
LG