Linkovi

Sukob u Maliju


Glavni grad Malija, Bamako već drugi dan je poprište oružanog sukoba između vladajuće hunte i vojnika lojalnih zbačenom predsedniku Amaduu Tumani Tureu

Glavni grad Malija, Bamako već drugi dan je poprište oružanog sukoba između vladajuće hunte i vojnika lojalnih zbačenom predsedniku Amaduu Tumani Tureu.

Očevici navode da su čuli pucnje ispred nacionalne radio-televizije i u vojnoj bazi Kati, gde se nalaze vojnici hunte. Stižu izveštaji o nekoliko žrtava, a hunta navodi da su neki pripadnici lojalističkih trupa pritvoreni.

Članovi Hunte su u današnjem saopštenju, koje je prenela televizija, naveli da i dalje imaju kontrolu nad ključnim četvrtima glavnog grada. Sukobe su okarakterisali kao napade zlonamernika, čiji je cilj da destabilizuju uspostavljanje ustavnog poretka u Maliju.

Sukob koji je izbio juče, navodno je usledio posle pokušaja hapšenja jednog pripadnika predsedničke garde, koji je bio vodećih vojni savetnik bivšeg predsednika Turea.

Vojnici koji su preuzeli vlast u martu optužili su predsednika da nije adekvatno opremio armiju da se nosi sa ustankom Tuarega na severu zemlje.

XS
SM
MD
LG