Linkovi

Mali: Pučisti predaju vlast


Izaslanik ECOWAS-a Đibirl Basole (levo) i lider pučista kapetan Amadu Sanago posle potpisivanja sporazuma
Izaslanik ECOWAS-a Đibirl Basole (levo) i lider pučista kapetan Amadu Sanago posle potpisivanja sporazuma

Vođa vojnog puča u Maliju, kapetan Amadu Sanago, izjavio je da bi njegova hunta mogla da preda vlast prelaznoj civilnoj vladi u roku od nekoliko dana i tako ispuni ključnu odredbu sporazuma koji je nekoliko sati ranije postignut sa regionalnom grupom ECOWAS.

Kapetan Sanago rekao je da je "želja" onih koji su učestvovali u puču da se "deluje brzo" i otvori put za formiranje prelazne vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se ukinuo potpuni embargo koji je ECOWAS uveo toj zemlji. On nije precizirao kada će hunta predati vlast, niti se u podugačkom sporazumu između njegove grupe i ECOWAS-a pominje određeni datum.

U prestonici Bamaku, srećni građani izašli su na ulice noseći parole u kojima se poziva na mir.

Puč koji se dogodio 22. marta izazvao je haos u Maliju i omogućio veliki napredak pobunjenih Tuarega koji su se na severu borili protiv vojske Malija još od sredine januara. Da ironija bude veća, vođe puča opravdali su rušenje prethodne vlade tvrdnjama da ona nije efikasno uspela da se izbori sa pobunom Tuarega, koji su u međuvremenu zauzeli Timbuktu i druge velike gradove, a juče i proglasili nezavisnu državu Azavad.

XS
SM
MD
LG