Linkovi

"Crne kutije" ključne za istragu


Proruski separatisti predaju "crne kutije" malezijskim zvaničnicima
Proruski separatisti predaju "crne kutije" malezijskim zvaničnicima

Crne kutije sa oborenog malezijskog aviona sada su u rukama međunarodnih istražitelja i mogle bi da sadrže informacije o poslednjim minutama leta.

Povorka sa posmrtnim ostacima 40 žrtava sa leta 17 kreće se prema holandskoj vojnoj bazi, gdje će biti obavljena identifikacija. Hiljade ljudi posmatraju turoban podsjetnik na izgubljene živote, dok istražitelji ispituju nesreću.

Proruski separatisti u Ukrajini predali su tokom nedelje takozvane crne kutije, koje su prvobitno bile nestale sa neobezbijeđenog mjesta gdje se srušio avion. Pojedini sada izražavaju zabrinutost u pogledu pouzdanosti informacija koje ti uređaji sadrže. U crnoj kutiji nalazi se memorijska kartica sa svim podacima koju bi, kako navode zvaničnici, neko mogao da izvuče i promeni njen sadržaj. Eksperti međutim mogu da prepoznaju da li se to dogodilo.

Zvaničnici u Odsjeku za istragu avionskih nesreća u Engleskoj trenutno prebacuju materijal u čemu im, kako saznaje Glas Amerike, pomažu predstavnici američke Nacionalne uprave za bezbjednost u saobraćaju, skraćeno NTSB, i kompanije Boing.

Crne kutije, poput ovih na video snimku američke uprave, sadrže instrumente za snimanje razgovora u pilotskoj kabini i za registrovanje svih bitnih parametara leta. Snimači u kabini oborenog malezijskog aviona bili su stariji, što znači da su mogli da snime samo poslednjih pola sata leta. Oni snimaju glas pilota, ali i okolne zvukove poput otvaranja vrata, pritiskanje dugmadi, te spoljašnju buku. Ti zvukovi će otkriti najviše, kaže bivši predsjednik NTSB-a Džim Hol.

“Svaki eksploziv ostavlja za sobom jedinstven trag i taj zvuk će vam reći kakva eksplozija se dogodila, odnosno da li je riječ o bombi, projektilu ili nekoj vrsti raspada unutra aviona”.

Hol ističe da je za vrijeme njegovog mandata, još 1999. godine, Nacionalna uprava za bezbjednost u saobraćaju preporučila modernizaciju crnih kutija.

“I to za produženo snimanje, za 24 sata, i razgovora i parametara leta“

Predložena je i dodatna crna kutija – koja može da pluta. To bi moglo da bude od koristi u slučajevima poput malezijskog aviona, koji je u martu nestao iznad Indijskog okeana. Gdje se letjelica srušila i šta se dogodilo i dalje je misterija.

XS
SM
MD
LG