Linkovi

Ofanziva Talibana u Kandaharu


Vojno vozilo NATO-a na ulicama Kandahara u vreme velikog talibanskog napada na kompleks guvernera pokrajine
Vojno vozilo NATO-a na ulicama Kandahara u vreme velikog talibanskog napada na kompleks guvernera pokrajine

Talibani su pokrenuli niz koordinisanih smrtonosnih napada u gradu Kandaharu na jugu zemlje izazivajući paniku među lokalnim stanovništvom. Guverner istoimene pokrajine Turjali Vesa rekao je novinarima da je u nasilju ubijeno bar dvoje ljudi dok je najmanje 20 ranjeno.

Borbe su počele negde oko podneva, kada su ekstremisti projektilima i oružanom vatrom napali kompleks u kojem se nalazio guverner vesa. Prema tvrdnjama očevidaca, pucnjava se čula u gradu i satima kasnije, baš kao i buka od helikoptera, koji su nadletali Kandahar.

U saopštenju međunarodne koalicije u Avganistanu navodi se da su napadnute najmanje tri policijske zgrade, kao i razni drugi objekti avganistanskih i koalicionih snaga. Takođe se navodi da vlasti sumnjaju da je u napade bilo uključeno bar pet bombaša samoubica.

Koalicija je saopštila da je pružila podršku avganistanskim snagama, koje je pohvalila zbog toga što su sprečili detonaciju još tri automobila-bombe.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai osudio je napad rekavši da Talibani i al-Kaida koriste nasilje da prikriju svoju slabost posle smrti Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG