Linkovi

Velika akcija FBI protiv mafije


Sekretar za pravosudje Erik Holder objavio je na konferenciji za novinare u Njujorku hapšenje 110 osumnjičenih pripadnika mafije.
Sekretar za pravosudje Erik Holder objavio je na konferenciji za novinare u Njujorku hapšenje 110 osumnjičenih pripadnika mafije.

Agenti Federalnog istražnog biroa uhapsili su više od stotinu članova i saradnika mafije u najvećoj operaciji u istoriji te agencije sprovedenoj u jednom danu. Američki sekretar za pravosudje Erik Holder je na konferenciji za novinare u Bruklinu saopštio da su mafijaši uhapšeni rano jutros, u državama Njujork, Nju Džersi i Roud Ajlend, na osnovu optužnica koje ih terete za trgovinu drogom, iznudjivanje novca i ubistva.

Holder navodi da su agenti FBI uhapsili pripadnike svih pet italijansko-američkih organizovanih kriminalnih grupa na području Njujorka, dok je jedna osoba uhapšena u Italiji. Takozvanih “pet porodica” u Njujorku, poznate su pod nazivom “Koza Nostra” i povezane sa sicilijanskom mafijom. Proteklih godina njihova moć je oslabljena zbog hapšenja članova koji su zatim davali policiji dodatne informacije.

Holder kaže da današnja hapšenja – plod saradnje federalnih i lokalnih policijskih agencija – predstavljaju značajan korak napred u borbi protiv Koza Nostre, ali je upozorio da je ta bitka daleko od završetka. Prema njegovim rečima, borba protiv organizovanog kriminala ostaje prioritet snaga za sprovodjenje zakona.

XS
SM
MD
LG