Linkovi

HRV kritikuje Makedoniju


Izbeglice i migranti na granici Grčke i Makedonije
Izbeglice i migranti na granici Grčke i Makedonije

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč kritikovala je makedonsku policiju zbog, kako navodi, fizičkog zlostavljanja i vređanja izbeglica koji prolaze kroz Makedoniju na putu do EU

“Očigledno je da Makedonija ima problem policijskog nasilja protiv azilanata i migranata, izjavila je Emina Cerimović, istraživač Hjuman rajts voča.

U izveštaju od 59 stranica, naslovljen - “Kao da nismo ljudska bića: policijska brutalnost protiv migranata i azilanata u Makedoniji” – izneseni su primeri sa dokazima o zlostavljanju i verbalnim ispadima policije na granici Makedonije prema Grčkoj.

Takođe se navode primeri zlostavljanja u pritvornom centru Gazi Baba u Skoplju u periodu između juna 2014. i jula 2015, kao i odsustvu zvanične istrage pomenutih incidenata.

Prema izveštaju Hjuman rajts voča, izbeglice su bile izložene nehumanim i degradirajućim uslovima u pritvoru. Ljudi sa kojima je Hjuman rajts voč razgovarao, naveli su da su ih policajci vređali, šutirali i tukli pendrecima.

XS
SM
MD
LG