Linkovi

Pobunjenici postavili uslove za primirje


Pobunjenici na perfieriji Adždabije, 1. aprila 2011.

U Libiji se vode bitke na dva ključna fronta, dok opozicija navodi da je spremna da prihvati prekid vatre, ako Moamer Gadafi obustavi svojne vojne akcije. Nekoliko sati posle te ponude, pobunjenici su transportovali vojnu opremu ka Bregi, gde se nastavlja borba za kontrolu ključnih naftnih gradova duž obale Mediterana. Na zapadnom frontu, pro-vladine snage bore se sa protivnicima kod grada Misrate.

Portparol libijske opozicije Mustafa Abdul-Džalil izjavio je u Bengaziju da je opozicija spremna da prihvati primirje samo ukoliko Moamer Gadafi okonča vojne akcije i dozvoli održavanje antivladiniih demonstracija. Abdul-Džalil je to izjavio u prisustvu izaslanika Ujedinjenih nacija Abdelilaha al Katiba, koji pokušava da postigne političko rešenje konflikta u Libiji. Zvaničnici Svetske organizacije zahtevaju prekid vatre.

Ponuda libijskih pobunjenika usledila je u vreme kada je u London doputovao libijski izaslanik Mohamed Ismail, radi razgovora sa britanskim zvaničnicima. Ismail je navodno istaknuti saradnik Gadafijevog sina Saifa al Islama. Portparol britanskog Forin ofisa izjavio je listu „Gardijan“ da je britanska strana uputila jasnu poruku da Gadafi „mora da ode“. Portparol nije želeo dalje da komentariše kontakt sa libijskim funkcionerom.

Pomenuta diplomatska nastojanja započela su pošto su dvojica visokih Gadafijevih izaslanika dezertirala ove nedelje. Portparol libijske opozicije Mustafa Geriani juče je rekao da njegova strana veruje da Gadafijev režim počinje da se „urušava iznutra“.

Takođe juče, bivši libijski ministar inostranih poslova i bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Ali Abdesalam Treki, prebegao je u Egipat i na nekoliko sajtova objavio da je napustio Gadafija, jer veruje da Libija ima pravo da, kako je rekao, „živi u slobodi, demokratiji i prosperitetu“. Treki je pobegao ubrzo pošto je ministar inostranih poslova Musa Kusa prebegao u Britaniju. Kusa je bio dugogodišnji lični saradnik Gadafija i jedan od stubova libijskog režima.

Bivši zamenik libijskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, Ibrahim Dabaši, predviđa da će u narednih nekoliko dana i drugi visoki libijski zvaničnici napustiti Gadafija. On je dodao da je režim iz predostrožnosti svim visokim zvaničnicima dodelio telohranitelje.

Inače, ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je da se situacija u Libiji ne može rešiti vojnom intervencijom, već da do rešenja mora da se dođe političkim putem. vestervele je posle sastanka sa svojim kineskim kolegom Jang Điječijem u Pekingu apelovao na sve strane da započnu politički proces tako što će objaviti prekid vatre. Jang je takođe izrazio podršku diplomatskom rešenju. Dve zemlje su, podsećamo, bile uzdržane priliko glasanja o rezoluciji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je dozvoljeno uvođenje zone zabrane letenja iznad Libije, kako bi se građani zaštitili od vazdušnih napada.

XS
SM
MD
LG