Linkovi

SB UN razmatra rezoluciju o Libiji


Vladine snage sa zarobljenim pobunjenicima

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija zasipaju vatrom pobunjenička uporišta, dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počinje konsultacije o mogućem uvođenju zone zabranjenog letenja.

Očevici tvrde da je u napadu vladinih snaga na Misratu na zapadu zemlje, poginulo najmanje pet ljudi. Gadafijeve snage napadaju i Ajdabiju na istoku, ali pobunjenici javljaju da su uspeli da odbiju napad vladinih snaga. Pobunjenici osporavaju jučerašnji izveštaj državne televizije da su vladine snage preuzele kontrolu nad gradom. Ajdabija je poslednji veći grad na putu prema opozicionom uporištu Bengaziju.

Za to vreme, međunarodna podrška za uvođenje zone zabrane letenja je i dalje neizvesna. Savet bezbednosti razmatra nacrt rezolucije, koji su pripremile Britanija, Francuska i Liban, uz podršku Arapske lige. Francuski predsednik Nikola Sarkozi je apelovao na Savet bezbednosti da podrži rezoluciju, dok je generalni sekretar Svetske organizacije Ban Ki-mun zatražio momentalni prekid vatre u Libiji.

Sin libijskog lidera Moamera Gadafija u međuvremenu je saopštio da je Libija finansijski pomagala izbornu kampanju francuskog predsednika Nikole Sarkozija i da sada želi da joj se novac vrati.

Saif al-Islam Gadafi je za televiziju Euronjuz, sa sedištem u Francuskoj, rekao da su libijska sredstva data za Sarkozijevu kampanju, da bi Francuska kasnije mogla da pomaže libijskom narodu.

Međutim, on je objasnio da ih je Sarkozi sada razočarao, dodavši da Libija raspolaže dokazima da je dala priloge i da je spremna da sve obelodani. Francuski predsednik inače predvodi pozive za vojnu intervenciju u Libiji, a agencija "Asošijeted pres" izveštava da je Sarkozijev portparol demantovao tvrdnje Gadafijevog sina.

XS
SM
MD
LG