Linkovi

Libijski pobunjenici se povlače


Sledbenici libijskog predsednika Moamera Gadafija

Očevici kažu da se libijski pobunjenici povlače iz naftne luke Brega, na istoku zemlje, pod teškom artiljerijskom vatrom vladinih snaga, što predstavlja novi udarac opozicionom pokretu koji se bori da svrge libijskog lidera Moamera Gadafija.

Pobunjenici danas napuštaju Bregu i povlače se duž obale u pravcu severoistoka ka Adždabiji, koja je pod opozicionom kontrolom. Libijska državna televizija je saopštila da je Brega „očišćena od naoružanih bandi“, ali to još nije potvrđeno. Gadafijeve snage su proteklih dana osvojile još dva grada zapadno od Brege, uz pomoć letelica, tenkova i teških artiljerijskih oružja kojima su bombardovali lako naoružane i loše organizovane opozicione borce. Vlada je juče vodila novinare u obilazak gradova Ras Lanuf i Bin Džavad.

Opozicioni popbunjenici uz pomoć armijskih dezertera su prošlog meseca, na početku oružane pobune protiv 42-ogodišnje Gadafijeve vladavine, preuzeli kontrolu nad većim delom istočne Libije i nekim delovima na zapadu zemlje. Vladine snage su prošle nedelje ponovo preuzele Zaviju, zapadno od prestonice Tripolija, ali pobunjenici i dalje kontrolišu Misratu na zapadu, treći po veličini grad u Libiji.

Stanovnici Misrate su javili da su jutros čuli pucnjavu na obodu grada, ali još nije jasno ko je učestvovao u tim borbama. Gadafijeve snage su proteklih dana preduzimale nekoliko ofanziva na taj grad.

XS
SM
MD
LG