Linkovi

Lukšić: CG ostvaruje ciljeve do 2015


Crna Gora posvećena ispunjavanju svojih obaveza: Igor Lukšić
Crna Gora posvećena ispunjavanju svojih obaveza: Igor Lukšić

Crna Gora će do 2015. godine uspjeti da ostvari gotovo sve nacionalno definisane zadatke u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva, ocijenio je potpredsjednik vlade i minister finansija Igor Lukšić.

Obraćajući se učesnicima samita Ujedinjenih nacija, koji je posvećen ostvarivanju Milenijumskih ciljeva, Lukšić je istako da Crna Gora ostaje čvrsto opredijeljena da doprinese sprovođenju preuzetih obaveza kao i da pruži podršku jačanju koordinacije relevantnih subjekata na globalnom nivou.

Srednjoročni izvještaj o Milenijumskim razvojnim ciljevima, koji je Crna Gora podnijela uoči ovog Samita, odraz je našeg opredjeljenja da preuzmemo odgovornost za vođenje nacionalne razvojne politike, ocijenio je potpredsjednik crnogorske vlade navodeći da su izvještajem su definisana 44 indikatora za prvih sedam Milenijumskih ciljeva, koji su specifični za Crnu Goru na putu njenog stabilnog napretka ka punopravnom članstvu u evropske i evro-atlanske strukture.

Lukšić je istakao da se najznačajniji izazovi u dugoročnom razvoju Crne Gore tiču se daljeg smanjenja regionalnih razvojnih ekonomskih, socijalnih i kulturnih dispariteta, socijalne isključenosti. Takođe, i jačanja vladavine prava i intenzivnijeg integrisanja životne sredine u sektorske razvojne politike i strategije, kazao je Lukšić na samitu u Njujorku.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, potpredsjednik crnogorske vlade je između ostalog kazao da Crna Gora polako izlazi iz ekonomske krize i da se do kraja godine može očekivati pozitivan privredni rast.

XS
SM
MD
LG