Linkovi

Uzdrmana finansijska sigurnost ruskih kompanija i oligarha u Britaniji


London Stocks Exchange

Protekle decenije London je magnetski privlačio tajkune iz Rusije koji su trošili desetine miliona dolara kupujući nekretnine u elitnim delovima grada, a mnogima je to bila odskočna daska za ulazak u globalni finansijski sistem. Milijarde rubalja slile su se finansijske sisteme i kase Londona.

Elitni deo britanske prestonice, u kome žive pretežno tajkuni iz Rusije, poznat je po nadimku “Londongrad”. Za ruske oligarhe London je privlačan jer pruža osećaj sigurnosti, kaže Nikolas Redman sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

"Britanija ima sudski i imovinsko pravni sistem što nije slučaj u Rusiji. Oni koji su napravili ogromne pare u Rusiji veruju da su njihova i budućnost njihove imovine sigurniji u Londonu.

Međutim sada, dok je Rusija pod pretnjom obimnijih ekonomskih sankcija ukoliko nastavi sa upadima na teritoriju Ukrajine, dosadašnja finansijska sigurnost ruskih kompanija i oligarha je dovedena u pitanje. Skoro 70 ruskih kompanija, među kojima su naftni giganti Rosnjeft i Gazprom izašlo je na londonsku berzu.

Ali, poslovna klima se menja. U svetlu pretnje sankcijama odložene su najmanje dve kupoprodaje akcija, a primetan je i pad zainteresovanosti investitora za deonice ruskih kompanija, kaže Moskovljanin Sergej Ostrovski iz konsultantske firme Ašurst.

"Period opreza će potrajati. Investicioni projekti, koji mogu da se odlože, biće odloženi. Radiće se po principu sedi I čekaj, a novim projektima će se pristupati sa dozom opreza. Kakve će, po londonski fiansijski centar , biti dugoročne posledice teško je predvideti.”

Agenti za prodaju nekretnina kažu da su investitori posebno zainteresovani za velike prostore . Kuća sa 12 soba, salom za projekcije i bazenom prodata je 2012. anonimnom stranom kupcu za 39 miliona dolara.

"Britanski zakon o tajnosti podataka, omogućava stranim pojedincima i investitorima da kupuju nekretnine za sebe ili u ime neke kompanije i na to plaćaju porez. Mnogi vole anonimnosti."

Ruski predsednik Vladimir Putin računa na podršku uticajnih ruskih tajkuna, kaže analitičar Nikolas Redman.

"Ukoliko pripadnici ruske elite budu ozbiljno uzdrmani, ukoliko njihova materijalna sigurnost bude ugrožena, ako više ne budu dobrodošli u elitne krugove u kojima su se do sada kretali, logično je očekivati da će njihova lojalnost Putinu biti stavljena nqa probu."

Ali sankcije možda neće imati trenutni uticaj na širu rusku ekonomiju, kaže Elizabet Stivens, broker iz osiguravajuće kompanije Džardin Lojd Tomson.

"To je bio slučaj sa Iranom i sa Irakom u vreme Sadama Huseina. Potrebne su godine da bi se došlo do rezultata. U međuvremenu, posledice bi mogle da se odraze i na zemlje Evropske unije."

Mnoge, kako britanske tako i evropske, kompanije imaju čvrste poslovne veze sa Rusijom, pa bi se sankcije bez sumnje odrazile i na njih.
XS
SM
MD
LG