Linkovi

London ponovo centar bogataške elite


London je oduvek bio jedna od prvih stanica svetske bogataške elite. U jeku nedavne finansijske krize, strani investitori su se pritajili, ali se sada vraćaju i kupuju luksuzne nekretnine u britanskoj prestonici, u čemu se ruski oligarsi nadmeću sa bliskoistočnim vladarima i nigerijskim naftašima. Šta još može da se kupi u britanskoj prestonici - za „tričavih“ nekoliko milijardi dolara?

London je kao i mnoge druge svetske prestonice, bio teško pogođen nedavnom globalnom recesijom. Međutim, određeni sloj društva ponovo uživa u ogromnim svotama novca. London je oduvek bio „meka“ za svetske bogataše – koji se posle dvogodišnje pauze vraćaju na britansko tržište na velika vrata.

Trevor Abremson svetskoj bogataškoj eliti prodaje nekretnine u britanskoj prestonici, a jedna od njih je i palata vredna 14 miliona dolara u bogataškom Hemstedu, nadomak Londona.

"London je u stvari glavni u svetu. Ako pogledate Njujork, Los Anđeles, Pariz, Berlin, Frankfurt, jug Francuske – svim tim tržištima na gornjem kraju treba mnogo duže za oporavak",
kaže Abremson

Bogataše najviše privlače posedi kao što je raskošan stan na najvišem spratu jedne stambene zgrade, koji je nedavno prodat za rekordnih 220 miliona dolara. Kupac je ostao anoniman, ali agenti kažu da je postojalo veliko interesovanje na Bliskom istoku i u Nigeriji, gde se pravi veliki profit na sve većoj ceni nafte.

Stan je opremljen neprobojnim staklom, filterima za vazduh koji štite od napada otrovnim gasom, kao i specijalnim skloništem – sve su to dodaci namenjeni strancima koji vode računa o ličnoj bezbednosti. Tu je i podzemni tunel koji vodi do susednog luksuznog hotela, čije osoblje je danonoćno na raspolaganju, a iza ćoška su i čuvene robne kuće "Herods“ i "Harvi Nikols“.

Trevor Abremson kaže da se pored uobičajenih mušterija sa Bliskog Istoka i iz Rusije, pojavljuju i novi investitori:

"Najnoviji kupci su Kinezi, koji se ozbiljno raspituju za imovinu vrednu 50 ili 80 miliona funti".

Prema jednom nedavnom istraživanju, u Londonu je došlo je do naglog porasta cena luksuzne robe, prvi put posle 2007.

Roni Armist, direktor investicione konsalting firme "Stounhendž“, koja je sprovela to istraživanje, kaže da je glavni razlog - pad vrednosti britanske funte.

"To je definitivno privuklo strance u Britaniju, naročito u London, jednu od vodećih svetskih prestonica. Oni su doprineli većoj potražnji luksuznih stvari. Posebno je reč o sportskim događajima, kao što su Vimbldon, lov na divljač, zatim Kraljevska opera i druge kulturne manifestacije", objašnjava Armist.

U svetu bogataša, specijalan trofej jeste prestižni trgovinski centar Ridžent strit, u kojem se sada prodaju mnogi lokali koji su u vlasništvu britanske krune. Ukupna vrednost te imovine procenjena je na dve i po milijarde dolara. Kako se saznaje, Ridžent strit je na meti raznih takozvanih "suverenih" državnih fondova, među kojima je i fond kraljevske porodice Katara.

Za većinu ljudi u Britaniji, borba sa recesijom se nastavlja, nezaposlenost je visoka, a rast privrede spor i jedino što im preostaje jeste da ljubomorno gledaju kako se superbogataši vraćaju u London, spremni da razbacuju ogromne svote novca.

XS
SM
MD
LG