Linkovi

Obilazak "sumnjive" strane Londona


Dok su svjetski lideri raspravljali o borbi protiv korupcije, grupa aktivista organizovala je alternativnu turu Londona, koja obuhvata neka od najvećih i najskupljih zdanja u vlasništvu milijardera koji, kako se ocjenjuje, koriste ključnu ulogu Velike Britanije u sumnjivom sistemu ofšor finansija.

Cilj takozvane “Kleptokratske ture” Londona, kako kaže njen organizator Roman Borisović, je da se naglasi problem ogromne količine prljavog novca koji ulazi u Britaniju. Prva stanica je Najtsbridž – omiljena četvrt ruskih i bliskoistočnih milijardera, gdje se nalazi i robna kuća Herods. Stanovi u jednom od kompleksa koštaju više od 100 miliona dolara. Jedan je u vlasništvu Leonida Feduna, direktora ruskog naftnog giganta Lukoila.

“Fedun može da bude titan ruske industrije, ali je njegova poslovna praksa daleko od savršene. Lukoil je umiješan u pranje novca na visokom nivou, utaju poreza”, kaže aktivista Endrju Foksol.

Aktivisti ističu da je ogromno curenje podataka iz panamske advokatske firme Mosak Fonseka pomoglo da se razotkriju tajne poreskih oaza i omogućilo im da dodaju nove stanice u okviru “Kleptokratske ture.”

Ilegalni profit, koji ulazi u ovu zemlju potiče od tajnovitih korporativnih establišmenta u tim poreskim oazama”, ističe Borisović.

Sledeći dio ture je bivša stanica londonske podzemne željeznice, koju je ukrajinski milijarder Dmitro Firtaš, saveznik bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, kupio od britanskog Ministarstva odbrane za 76,5 miliona dolara. FBI je 2014. godine optužio Firtaša za davanje mita i u jednom austrijskom sudu se i dalje raspravlja o zahtjevu za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama.

Imamo situaciju u kojoj Britanija kaže da je u njenom inetersu da vidi demokratsku, prosperitetnu, zapadno orjentisanu Ukrajinu, dok vlada prodaje dio našeg kapitala najbližem saradniku prethodnog režima i bliskom savezniku Vladimir Putina”, kaže autor knjige "Poslednji čovjek u Rusiji", Oliver Bulou.

Dok svjetski lideri u Londonu raspravljaju o borbi protiv korupcije, aktivisti žele da naglase ključnu ulogu britanskog kapitala u skrivanju bogastva od poreskih službi i policije.

Uoči samita organizovano je sedam “Kleptokratskih tura”, koje su se pokazale kao popularni alternativni pogled na britansku prijestonicu. Organizatori kaži da ako organizator samita, britanski premijer Dejvid Kameron, umanji obaveze u pogledu okončanja korupcije, njegov dom – Dauning ulica broj 10 – postaće sledeća stanica ture.

XS
SM
MD
LG