Linkovi

Kampanja za ukidanje londonskih "dabldekera"


Zvanični podaci pokazuju da je broj nesreća u kojim učestvuju autobusi, na Oksford stritu 35 puta veći nego na prosečnoj londonskoj ulici.

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, broj kupaca na ulicama se višestruko povećava. U Evropi, londonski Oksford strit je jedno od najčuvenijih odredišta, koje privlači turiste iz celog sveta. Ali pristalice bezbednosti kažu da je broj autobusa kombinovan sa masom sveta na trotoarima, čine jednom od najopasnijih ulica britanske prestonice i – traže zabranu čuvenih dvospratnih autobusa.

Na londonskom Oksford stritu, upaljene su praznične svetiljke, kupci su stigli u punom broju, a prodavci odmeravaju svoje blagajne. Ali na najprometnijim evropskim trgovačkim ulicama, pešaci nisu sami. Tu su i autobusi – prođe ih gotovo tri stotine na sat.

Tom Kerni se pre tri godine Oksford stritom vraćao peške u kancelariju, kada ga je udario autobus. Nesreću je snimila i ulična bezbednosna kamera.

„Stajao sam na uvici trotoara upravo tamo i čekao da pređem ulicu, kada me je autobus koji se kretao brzinom od 16 ili 20 milja na sat, udario u potiljak. Naprsla su mi oba plućna krila i odbacio me je oko šest metara u vazduh – odnosno pravo u duboku komu.“

Kerni okrivljuje vozača autobusa, ali posle policijske istrage niko nije optužen. Zvanični podaci pokazuju da je broj nesreća u kojim učestvuju autobusi, na Oksford stritu 35 puta veći nego na prosečnoj londonskoj ulici. U autobuskim nesrećema od 2000. godine, tu je poginulo ili teško povređeno više od 200 ljudi. Kerni se oporavio i sada vodi kampanju za povećanje bezbednosti na toj čuvenoj ulici.

„Ako pogledate šta je gradonačelnik Blumberg uradio u Njujorku - na Brodveju i Tajms skveru. Ako pogledate šta su drugi gradovi širom Evrope uradili – Beč, Istanbul... Oni su glavne pravce proglasili pešačkim, da bi omogućili ljudima da na miru i bez opasnosti šetaju i kupuju.“

Vlasti grada Londona treba da donesu konačnu odluku o zabrani autobuskog saobraćaja i pretvaranju Oksford strita u pešačku ulicu. Stiven King, izabrani član londonske skupštine, saglasan je sa Kernijem.

„Oksford strit očajnički treba pretvoriti u pešačku sredinu, da bi ljudi mogli da uživaju u kupovanju u jednoj od glavnih prodajnih četvrti u Evropi. Ne samo zbog saobraćajne bezbednosti, mada to očigledno ima kritičnu važnost, nego i zbog važnih pitanja kvaliteta vazduha.“

Londonski transport nadgleda javni prevoz širom prestonice. Leon Denijels je zadužen za površinski prevoz.

„Zaustavljanje autobusa na oba kraja nije održivo. Zaista je teško skrenuti ih u okolne ulice, tako da želimo da budu u središtu Oksford strita, a tu žele da ih zadrže i putnici.“

Turisti koji posećuju Oksford strit imaju različita gledišta.

„Zakrčeno je... ali sa druge strane nije stresno ili haotično i saobraćaj slobodno teče.“

„Malo je drugačije nego u Vankuveru, ali mi se u stvari dopada.“

Kompanija „Novi Vest End“, koja predstavlja maloprodajne firme na Oksford stritu, kaže da njeni članovi žele da ulica postane pešačka. A Kerni kaže da neće prestati da se bori za zabranu jednog od londonskih najpoznatijih simbola, na jednoj od njegovih najčuvenijih ulica.
XS
SM
MD
LG