Linkovi

Kako da lobiranje ne bude otvoreno podmićivanje?


Kako da lobiranje ne bude otvoreno podmićivanje?

Tokom procesa usvajanja zakonskih mjera u Sjedinjenim Državama, korporacije i interesne grupe pokušavaju da preko kontakata u Kongresu i izvršnoj vlasti utiču na sadržaj tih mjera. Ta aktivnost, poznata kao lobiranje, ponekad je na udaru kritika, zbog navodnog promovisanja – takozvanih specijalnih interesa na štetu javnog dobra. Postoje međutim zakoni i etički principi koji treba da spriječe da lobiranje preraste u otvoreno podmićivanje.

Predstavnički dom i Senat kreiraju zakone odnosno mjere i propise koje treba primijeniti. U tom procesu pristuno je lobiranja, aktivnost čiji je cilj da utiče na sadržaj zakonske mjere i na odluke koje donosi izvršna vlast. Postoje međutim zakoni koji regulišu lobiranje, kao i etički principi za zakonodavce i administraciju. Profesor na univerzitetu Džordžtaun, Mark Rom, govori o ograničenjima u okviru te aktivnosti:

"Uvijek pokušavamo da utvrdimo gdje su ta ograničenja, odnosno pravila. Ovo ja važna razlika: Nelegalno je plaćati da bi ste nešto završili. Razgovarati sa nekim u tom pogledu je legalno. Postoje međutim brojni načini na koje novac postaje dio političkog procesa, tako da je teško definisati granicu između legalnog i nelegalnog. I ona uvijek može da bude predmet rasprave”.

Mediji i nevladine organizacije takođe nadziru proces lobiranja. Za to je zadužen i Ken Vogel, iz vašingtonskog lista “Politiko”:

"Lobiranje je uglavnom strogo regulisano. Lobisti moraju da prijave koliko su tačno novca potrošili na različite vrste lobiranja: reklame i donacije političkim kampanjama. To pažljivo nadziremo i mi u medijima i nezavisne organizacije ovdje u Vašingtonu, koje odmah reaguju ukoliko vide da se nešto sumnjivo događa, odnosno da liči na prodaju zakona ili uticaja. I to može da naškodi bilo kom državnom službeniku, koji je umiješan u cijeli slučaj”.

Pojedini članovi Kongresa završili su i u zatvoru. Kongresmen Rendi “Djuk” Kaningem iz San Dijega, u Kaliforniji, osuđen je na više od osam godina zatvora zbog primanja mita i drugih optužbi. Kaningem je dobijao poklone od jedne private kompanije, među kojima je i jahta u Vašingtonu. Kongresmenu Bobu Neju iz Ohaja izrečena je zatvorska kazna od 30 mjeseci zbog korupcionaškog skandala povezanog sa lobistom Džekom Ejbremofom. U zamjenu za različite usluge, Ejbremof je vodio Neja na luksuzna putovanja u Škotsku i pomagao u finansiranju njegove kampanje.

Sporno etičko pitanje je i odlazak državnih službenika u redove lobista i obrnuto. Protivnici te prakse smatraju da to omogućava bivšim zakonodavcima i vladinim zvaničnicima da imaju veliki uticaj na donošenje zakona i propisa.

Prema novom istraživanju dnevnog lista "Vašington post", svaki drugi lobista za naftnu i industriju gasa nekada je radio za vladu - mnogi čak na visokim položajima. Lobista Nikolas Alard, iz kompanije “Paton Bigs”, govori o zamjeni položaja vladinih zvaničnika i lobista:

"Važno pitanje, kada neko napusti položaj u vladi, jeste: Da li postoji konflikt interesa i da li sada imaju koristi od vladine službe? S druge strane, kada neko napusti privatni sektor - recimo lobista - zbog državnog posla, postavlja se pitanje motivacije odnosno da li je riječ o ličnoj koristi. Kada su našeg partnera, bivšeg senatora Džona Broa, kritikovali što je napustio Senat i postao lobista, i to veoma uspješan, on je rekao: Bio sam u vladi cijelog života. Šta očekujete od mene - da postanem auto mehaničar?”

Predsjednik Obama je u ovogodišnjem obraćanju naciji kazao da lobisti ne zauzimaju radna mjesta u vladi, federalnim odborima i komisijama. Uprkos tome, pojedini rade u administraciji, zahvaljujući određenim izuzecima u odnosu na predsjednikovu izvršnu odluku.

XS
SM
MD
LG