Linkovi

Šef Arapske lige poziva na mir


Spasilačke ekpipe pretražuju bombardovani stambeni kompleks nakon napada NATO-a zapadno od Tripolija

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini i odlazeći predsednik Arapske lige Amr Musa apelovali su za obustavu neprijateljstava u Libiji.

Ministar Fratini rekao je danas italijanskim zakonodavcima da je okončanje vojnih operacija u Libiji "od suštinske važnosti" za momentalnu dostavu humanitarne pomoći.

U medjuvremenu, britanski dnevnik Gardijan naveo je izjavu predsednika Arapske lige, Amra Muse, u kojoj je on pozvao na prekid vatre u Libiji dodajući da je sada momenat da se postigne političko rešenje krize. Isti dnevnik piše da je Musa takodje izrazio rezervisanost u smislu podrške vazdušnoj kampanji NATO-a pošto je video civilne žrtve.

NATO je priznao da je u vazdušnom napadu u nedelju bilo civilnih žrtava i da je u petak greškom napadnuta jedna kolona pobunjeničkih vojnih vozila. Predstavnik NATO-a, Majk Breken, rekao je da je incident u nedelju izazvan "neispravnim oružjem" dok je incident u petak bio slučaj greške u identifikaciji ciljeva.

NATO je juče saopštio da je jedna bespilotna letelica nestala iznad Libije demantujući izveštaje da su snage lojalne Gadafiju oborile jedan borbeni helikopter severnoatlanskog saveza.

Breken je rekao da je NATO izgubio vezu sa jednim bespilotnim helikopterom duž centralnog dela libijske obale i da istražuje taj incident.

Nije poznato da li je uzrok pada bespilotnog helikoptera bila vatra sa zemlje ili mehanička greška.

XS
SM
MD
LG